Hajnali kettőkor kelt Budapesten a brit pályahitelesítő

Harminc évvel ezelőtt hírnevét igazolva egy harminc esztendős brit hosszútávfutó érkezett elsőként a célba a Budapesten először megrendezett 12 kilométeres Vivicittá Városvédő Futás legjobbjaként. Hugh Jones az óta is visszajáró vendég Magyarországon.


De már nem futóként, hanem a hagyományossá vált esemény hivatalos távmérőjeként érkezik, egyben a kijelölt pályák hitelesítőjeként. Az április 19-i nagyszabású, és a névadó főtámogató Telekom nevét hirdető futóesemény előkészületeinek fontos részeként kedden hajnali 3 órakor látott munkához a főváros utcáin, és fél 7 után már "áldását is adhatta" a magyar munkatársai által megtervezett 10 kilométeres és félmaratoni pályákra.

Hugh Jones először is arról számolt be a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának, hogy miért kellett keddre virradóra hajnali 2 órakor ébrednie.

"Szokás szerint két rendőrmotoros biztosításával most is olyan korán indultunk el kerékpáron, amikor a város még majdnem teljesen kihalt volt, így azzal sem okoztunk fennakadást, ha néhol a forgalommal szemben haladtunk. A vége felé, a forgalom növekedésével a bejárás egy kicsit már izgalmasabb volt, de minden gond nélkül végeztünk, és ez a szervező Budapest Sportirodát is megnyugtathatja" - mondta Jones, aki a Nemzetközi Maratoni és Utcai Futóversenyek Szövetségének (AIMS) főtitkára, egyben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyik elismert pályahitelesítője.

A keddi munkálatok valószínűleg fél napig is eltartottak volna, ha Jones kerékpárjának tengelyére nincs felszerelve a "Jones Counter", azaz a Jones-féle mérőeszköz, amely hosszú évek óta a pályaellenőrzés és a hitelesítés leginkább megbízható berendezése. A féltve őrzött "kütyüt" Hugh Jones maga viszi el minden jelentős futóesemény színhelyére, a kerékpárról pedig a házigazdák gondoskodnak.

"Félreértés ne essék, a számlálót nem rólam nevezték el, hanem évtizedekkel ezelőtt egy névrokonomról, az amerikai Alan Jonesról. Az én eszközöm az ő találmányának kicsit módosított és korszerűsített változata."

Hugh Jones valamennyire ért magyarul, amit annak köszönhet, hogy várostervezői tanulmányai alatt ösztöndíjasként 10 hónapot Budapesten töltött.

"Futóként csak egyszer, éppen harminc évvel ezelőtt fordultam meg a magyar fővárosban, az AIMS szervezetét képviselő hivatalos pályahitelesítőként viszont már tucatnál is több alkalommal. Nem az angolos udvariasság mondatja velem, de a három Duna-hidat, a Parlamentet és a Tudományos Akadémiát is érintő magyar félmaratoni pályánál kevés szebb akad, vagy talán nincs is annak párja" - mondta az idén 60 esztendős, négygyermekes szakember, aki 1982-ben a brit futók közül elsőként nyerte meg a londoni maratonit, és aki éppen három évtizeddel később az olimpiai játékok versenypályájának egyik tervezője és hitelesítője volt.



fb share