Részvételi rekord várható a 30. Telekom Vivicittán

Vivicittá nélkül ma már nincs Budapest - jelentette ki Kocsis Árpád, már ugyanúgy hozzá tartozik a város életéhez, mint a Sziget Fesztivál vagy az augusztus 20-i tűzijáték. Sajtótájékoztatót tartottak az április 18-19-i jubileumi, 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás előtt.


A Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője, Kocsis Árpád jelezte, hogy 25 ezernél is többen futnak majd hagyományosan a Margitszigeten. (A 30 év alatt csak kétszer kellett más helyszínt választani a sziget helyett.) Hozzátette, hogy a vasárnapi félmaratonra már egy hónapja lezárták a nevezést, mert betelt a 8500 fős létszámlimit. Szintén rekordnak számít, hogy 970 magyar településről érkeznek majd résztvevők a fővárosba, s Kocsis Árpád elmondta, hogy külföldről több mint 2000-en jelezték indulási szándékukat, ami 15-17 ezer vendégéjszakát jelent majd a budapesti szállodáknak.

Az 1984-ben Olaszországban indult tömegsportrendezvényhez 1986-ban csatlakozott Budapest, aminek keretében 15 éven keresztül 12 kilométeres versenyeket rendeztek. A BSI 2001-től kezdte fejleszteni a programot (Minicittá, Midicittá), a családi futás 2010-től, míg a félmaraton 2011-től része a rendezvénynek. Az indulói létszám az elmúlt években dinamikusan emelkedett, a 1986-os 1600 fős számhoz képest tavaly már átlépte a 20 ezres létszámot. A 30 év alatt kétszázezer magyar állampolgár futott már legalább egyszer ezen a Budapest jelképévé nemesedett eseményen.

Éppen a hatalmasra duzzadt mezőny miatt határoztak úgy a szervezők, hogy idén először kétnapos lesz az program, melynek szombati nyitónapján a 2,5 kilométeres Telekom Minicittát, a 2,5 kilométeres gyaloglást, illetve a családi futást, a Suhanj futamot és a 3x2 kilométeres váltót rendezik meg, míg vasárnap a Telekom Vivicittá félmaraton mellett a 10 kilométeres Telekom Vivicittát, és a 7 kilométeres Telekom Midicittát bonyolítják le.

A versenyt 1997 óta támogató Telekom képviseletében Rózsa Iván vállalati kommunikációs igazgató megtiszteltetésnek nevezte, hogy cége együttműködhet a BSI-vel, hozzá téve, hogy az esemény idei mottója: Együtt többre vagyunk képesek! Mint mondta a Telekom Vivicittá egy igazi családi futóesemény, s a szervezésben is szerepet vállaló Telekom több újdonsággal is készül: lesz okos digitális játszóház, logótetoválás, a Futótárs mobilalkalmazásának kipróbálása s ingyenes internetezési lehetőség is. Ugyanezekben a programokban lesz majd része a pécsieknek (ápr.26) és a nyíregyháziaknak is (ápr. 25), mert sokak örömére újra felkerültek a versenynaptárba vidéki helyszínek is.

A képen balról jobbra: Dobor Dezső sajtófőnök, Barabás Éva RTL Klub-műsorvezető, Azurák Csaba Tv2-műsorvezető, Kiss György a legidősebb félmaratonista (79 éves), Kocsis Árpád BSI ügyvezető, Juhász-Staicu Szimona, hatszoros győztes, Borszékiné Erika, az Őrzők Alapítvány, Heiner Levente a Bátor tábor képviseletében, Rózsa Iván Fenntarthatósági Médiaklub szóvivője és a Telekom vállalati kommunikációs igazgató. Fotó: Németh Szabolcs


A jótékonyság is kiemelt szerepet játszik a két nap során. A Fenntarthatósági Média Klub ezúttal is több, elsősorban gyermekekkel foglalkozó alapítványt és szervezetet támogat. Rózsa Iván a Fenntarthatósági Média Klub szóvivőjeként elmondta, céljuk és feladatuk az, hogy a fenntarthatóságról érthető formában tájékoztassák a nyilvánosságot, illetve ne csak beszéljenek erről, de ténylegesen segítsenek is.

"A jövő generációja a mottó - mondta Barabás Éva (RTL Klub), aki hosszú évek óta az SOS Gyermekfalu nagykövete. - Idén is segítünk gyermekeknek, akik maguktól nem biztos, hogy képesek lennének nagy dolgok elérésére." Azurák Csaba a Tv2 társadalmi felelősségvállalási programjáról beszélt, amikor annak fő elemét jelentő Süss fel nap! programot mutatta be. Heiner Levente a Bátor tábort, Borszékiné Cserháti Erika az Őrzők Alapítványt kÍ pviselve mondta el, hogy szintén a FMK égisze alatt kapnak segítséget céljaik megvalósításához ebben az évben is.

A sajtótájékoztatón megjelent Juhász-Staicu Simona, aki az eddigi legtöbbször, hatszor szakította át elsőként a célszalagot. Ott volt Kiss György is, aki a maga 79,5 évével a félmaratoni mezőny legidősebb indulója lesz.

fb share