Az evezős világbajnok Pető Tibor 30 kg-t dobott le a maratonért!

Hét év kihagyás után 2014-ben a futás mellett tette le voksát a korábbi kétszeres világbajnok evezős. Pető Tibor az elmúlt 22 hónapban mintegy 30 kilótól szabadult meg, és vasárnap a második alkalommal szeretné teljesíteni a 42 kilométeres távot a 31. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon.


Hét esztendő nem kevés idő, főleg nem egy korábbi élsportoló életében. A szervezet közel két évtized alatt hozzászokott a megfelelő kalória beviteléhez, és bizony a sportmentes életmód még egy volt olimpikonon is nyomokat hagy.

- 2014-re erősen meglátszott rajtam a kényelmesebb életmód, úgy döntöttem radikális változásokra lesz szükség. Az állóképességem nem veszett el teljesen, azonban az a 30 felesleges kiló nem állt túl jól - fogalmazott önkritikusan Tibor, aki 2014-ben futócipőt húzott, és nekivágott a kilométereknek.

A volt evezős világbajnok kezdettől magának írta az edzésterveket, amelyet korábbi felkészülései és az interneten talált információk alapján állított össze. A kilók száma rohamosan apadni, a könnyedén megtett ezrek száma pedig radikálisan emelkedni kezdett, ezért már tavaly tavasszal egy félmaratonon rajthoz is állt. Sikerrel!

- Már akkor a következő célra koncentráltam, azaz az őszi maratonra - jegyezte meg, kiemelve: az elmúlt közel két év egyértelműen megmutatta, jól döntött, mikor a futásra szavazott. Számára az a legfontosabb, hogy önmagán kívül senkihez sem kell alkalmazkodnia, a futás egyszerűen űzhető, ráadásul a stresszt is kiválóan oldja.

Ami azért is lényeges, mert Pető Tibor Vác alpolgármestereként igencsak feszített munkatempóban dolgozik, pozíciójából fakadóan nem a legnyugodtabb körülmények között. A terápiás helyszín egy evezős esetében nem meglepő, ha a Duna-partra esik, azonban a futással kapcsolatos legnagyobb élménye a Városligethez köti, ahol 2015-ben egyszer már teljesítette a SPAR Budapest Maratont.

- 33 kilométerig kifejezetten jól éreztem magam, utána azonban minden méter kínszenvedés volt egészen a célig. De megérte küzdeni, és legyőzni a távolságot - elevenítette fel a tavalyi emlékeket Tibor, aki az egyéni mellett csapatban is nevezett a versenyre, feleségével és két fiával. A duplázást idén is tervezik, bár a fiainak elvileg úszóversenyük lesz aznap, így egyelőre még nem dőlt el, hogy a családi váltó is rajthoz áll-e.

Pető a tervekről szólva elmondta, minimum 32 percet szeretne javítani a tavalyi idejéhez képest, azaz ezúttal 4 órán belüli idő lesz a cél, amihez 5:15-5:30 közötti ezrekre lesz szüksége. Véleménye szerint ez tartható lesz, hiszen 22 hónapja tart a felkészülése, rengeteget gyorsult tavaly óta és az idei két verseny, egy félmaraton és egy fél ironman is jól sikerült.

- Havonta átlagosan 150-200 kilométer között futok, általában 10-15 kilométeres távokat és kéthetente egy hosszú futást iktatok a programba - árulta el a felkészülése részleteit Pető Tibor, aki a budapesti maraton után Firenzében szeretné harmadik alkalommal is kipipálni a távot.

Számára a 42 kilométer teljesíthető kihívás, de egykori élsportolóként természetesen szeretné tovább feszegeti a határait. A következő cél ugyanis egy teljes ironman. Ismerve kitartását és céltudatosságát, úgy tűnik, hogy ez sem jelent majd akadályt neki!

fb share