Félmaratoni álmok - interjú

Napi 10-12 óra munka mellett szükség van a stressz levezetésére - állítja dr. Sztanó Judit, aki elsősorban futás alatt szokta rendezni gondolatait. Az ügyvédnőnek évekig ugyan eszébe sem jutott, hogy valaha rajthoz álljon egy versenyen, azonban idén tavasszal esélyt adott a 27. Telekom Vivicitának, májusban pedig már a Coca-Cola Testébresztő Női Futógála mezőnyét fogja erősíteni.

Néhány héttel ezelőtt álltál rajthoz életed első megmérettetésén. Milyen hatással volt rád?

Meglepően inspiráló volt a közeg. Messze jobb teljesítményre sarkallt, mint amit vártam magamtól, egyszerűen magával ragadott a hangulat. Miután nem kifejezetten rajongok a tömegért, tartottam attól, hogy zavarni fog a több száz futó, azonban már az első kilométer után szétoszlott a mezőny és egyáltalán nem volt zavaró. Visszafogottan kezdtem az elején, és nagyon élveztem, hogy miután nagyobb sebességre kapcsoltam, folyamatosan javítani tudtam a helyezésemen. A legnagyobb élményt mégis egészen más jelentette: a verseny atmoszférája olyan adrenalin löketet eredményezett, hogy a szokásos holtpont helyett még 5 ezer körül is fittnek éreztem magam.

Már a befutó előtt döntöttél a következő nevezésről?

Az utolsó métereken már tudtam: még a tavasz folyamán szeretném kipróbálni magam hosszabb távon is. A versenyen kaptam egy tájékoztató füzetet, és abban olvastam először a Coca-Cola Testébresztő Női Futógáláról. A 7,5 kilométer ideálisnak tűnt, hiszen a 27. Telekom Vivicittá előtti felkészülés folyamán a szigetkör volt a leghosszabb táv. Fokozatosan szeretnék haladni felfelé.

Meddig?

Munkámból adódóan rendkívül elfoglalt vagyok, de ha sikerül időt szakítanom egy komolyabb felkészülésre, akkor rövidesen egy félmaraton sem lesz elképzelhetetlen számomra. Egyelőre azonban a következő feladatra koncentrálok: a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán szeretném 43 perc alá szorítani az időmet.

Változtattál valamit a felkészüléseden?

Hetente két alkalommal fitneszteremben erősítő órákon veszek részt, egyszer pedig állóképességet fejlesztő kardió edzést tartok, és az utóbbi hónapokban rendszeren beiktatok egy szabadtéri futást is. Edzői tanácsra a verseny előtt intervallos futásokkal szeretném változatosabbá tenni a felkészülést. Emellett nagy hangsúlyt fektetek a helyes táplálkozásra is.

fb share