Hegyifutó VB , különleges pályán

Jubileumi, 30. Hegyifutó Világbajnokságot rendeztek az elmúlt hétvégén az olaszországi Massa városában és a környező hegyekben. A VB különlegességét a pálya vonalvezetése jelentette, hiszen a carrarai márványbányában kellett futni sziklákon, alagútban, szűk, néhol veszélyes ösvényeken, nagyon meredek fel- és lefelé részeken.

Ahogy az várható volt, afrikai futók szerezték a legtöbb érmet, közülük az ugandaiak több korosztályban is érdekeltek voltak a legjobb háromban, összesen hat dobogós hellyel a: felnőtt férfiaknál- a tavalyi vb-hez hasonlóan- a győzelmi emelvényen csak ők álltak, így a csapatversenyt is nagy fölénnyel nyerték. Győzött Isaac Kiprop.

Az U20-as junior fiúknál és lányoknál szintén ugandai győztesnek tapsolhatott a közönség. "Üdítő kivétel" volt a felnőtt női első, a többszörös hegyifutó világbajnok osztrák Andrea Mayr magabiztos diadala, aki ezzel az aranyéremmel minden idők legeredményesebb női hegyifutója lett.

Rekord létszám, 43 ország vett részt a világbajnokságon, ami jelzi, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a világ különböző részein elhelyezkedő országok egyre nagyobb figyelmet szentelnek ennek a szakágnak.

A tapasztalt hegyifutók számára is rendkívül nehéz, extrém pályán a magyar válogatott az előzetes várakozásoknak megfelelően, tisztességesen képviselte hazánkat. A nagyon erős női mezőnyben Merényi Tímea - Gál Géza tanítványa - egy szép 25. helyet szerzett.

A férfiak élmezőnyében a szakág legjobbjai, az ugandai, eritreai és kenyai futók kiélezett csatát folytattak. A legjobb nem-afrikai a kétszeres Európa-bajnok olasz Bernard Dematteis lett, az ő bravúros 4. helye felkészültsége mellett feltehetően az extrém pálya ismeretének is köszönhető.

A tavalyi osztrák hegyifutó bajnokot megelőzve, legjobb magyarként célba érkező 22 éves miskolci Harsányi Tamás 69. helye ennek megfelelően elismerésre méltó eredmény a közel 160 fős mezőnyben.

Az U20-as lányoknál Horvát Kármen egyenletes futással a 38. helyen végzett. Az U20-as fiúknál Józsa Bence taktikus versenyzéssel 58. befutó volt, ez kedvező a jövőre nézve, mivel Kármenhez hasonlóan még két évig indulhat ebben a korosztályban. Csapatversenyben a nőknél a 13., a férfiaknál pedig a 16. helyen zártunk.

Forrás: MASZ

fb share