Doppinggyanúban 55 világbajnoki és olimpiai aranyérem

2001 és 2012 között az olimpiákon és világbajnokságokon kiosztott 55 atlétikai aranyérmet és 146 érmet szereztek meg gyanús, doppingolásra utaló módon a versenyzők?


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) riasztónak nevezte az angol Sunday Times és a német ARD/WDR tényfeltáró anyagát. Az angol Times és a német ARD/WDR ötezer atléta tizenkétezer vérvizsgálatának eredményét szerezte meg egy whistleblower - azaz a feltételezett visszaélésekre a figyelmet felhívó, rejtett forrás - segítségével. Az anyagok a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) adatbázisában szerepeltek. Elemzőnek a doppingellenes harc két vezető tudományos képviselőjét, az ausztrál Robin Parisottót és Michael Ashendent kérték fel.

Az eredmény riasztó - ha nem is teljesen váratlan -, a vizsgálati anyagokat közzétett médiumok szerint "elképesztő mennyiségű csalásra" utalnak a dokumentumok.

Az IAAF jelezte: bizalmas és privát dokumentumok és orvosi adatok szivárogtak ki. A szövetség tudatta: részletes választ ad mindkét médiumnak, ha szükséges, jogi lépéseket tesz, és megvédi az IAAF, valamint az atléták jogait. A szövetség ugyanakkor elismerte: a két médium megszerezte vizsgálati eredmények valósak és valóban az IAAF adatbázisából származnak.

A vizsgálat fő megállapításai:

  • A világbajnokságokon és olimpiákon 2001 és 2012 között kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg. Egyet sem fosztottak meg érmüktől. A nyomok vérátömlesztésre és mikrodózisban adagolt EPO-ra utalnak.
  • A két felkért szakértő szerint a vizsgálatban érintett 800 atléta vérvizsgálatainak eredményei "rendkívül erősen utalnak doppinghasználatra, vagy legalábbis abnormálisak."
  • A 2012-es, londoni olimpián - amelyet eddig a "legtisztábbnak" tartottak a közelmúltbeli ötkarikás játékok közül atlétikában - tíz érmet szereztek a gyanús mintát leadó versenyzők.
  • Volt olyan versenyszám, amelyben mindhárom dobogós mintája gyanús volt.
  • Oroszország érmet nyerő atlétáinak nyolcvan százaléka adott gyanús mintát. Kenya tizennyolc érmese szintén gyanús.
  • Az atlétika legnagyobb sztárjai közül a jamaicai Usain Bolt és a brit Mo Farah is tisztának bizonyult a vizsgálat során.
  • "Sosem láttam ennyire riasztóan sok abnormális vérmintát. Úgy tűnik, atléták tömegei doppingolhattak büntetlenül, és az IAAF felelőssége, hogy tétlenül nézte ezt" - írta Parisotto.
  • A vizsgálatok eredményei önmagukban nem bizonyítják a doppingolás tényét, csak - mint abnormális teszteredmények - erősen kétségessé teszik az eredmények tisztaságát.

"Rendkívül riasztó, amit hallunk, megdöbbentő a vádak súlyossága" - mondta Craig Reedie, a WADA elnöke Kuala Lumpurban, ahol most kezdődik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 128. ülésszaka.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter tagadta a vádakat. "Ennek a botránynak semmi köze Oroszországhoz, ez az atlétika globális rendszeréről szól" - mondta. "Augusztusban elnökválasztást tartanak, csak hatalmi harc folyik" - tette hozzá a tárcavezető az IAAF közelgő elnökválasztására utalva.

A vádakat a kenyai atlétikai szövetség is tagadta. A The Sunday Times értesülései szerint 77 kenyai sportolónak volt gyanús a doppingtesztje.

A WADA bizottságot állított fel a botrány kivizsgálására, a testületet a szervezet korábbi elnöke, Richard Pound vezeti.


Forrás: nso.hu

fb share