Egyre kevesebb bostoni rendezne olimpiát 2024-ben

Mindössze a bostoni lakosság 36 százaléka támogatja, hogy a város jelentkezzen a 2024-es nyári olimpiára. Ez a mutató januárban még 51 százalék volt.

Sokan attól tartanak, hogy az esetleg rendezés miatt elszaladnak a költségek, az árak, és emelkednek a helyi adók.

John Fish, a Boston 2024 bizottság elnöke két hete jelentette be: népszavazást kezdeményeznek 2016 novemberében Massachusetts államban, és ha a lakosság nem támogatja a rendezés tervét, akkor a város visszavonja a pályázatát.

Bostont az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) január elején négy jelentkező város (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington) közül választotta ki a kandidáló szerepére.

Az Egyesült Államok utoljára 1996-ban adott otthont olimpiának - akkor Atlanta volt a rendező -, ezért sokan arra számítottak, hogy ha a 2024-es kandidálásra lesz amerikai metropolisz, akkor az rögtön esélyesként száll harcba. Ezért is meglepetés, hogy a USOC szűrőjén átjutott Bostonban nincs komoly helyi támogatás, így pedig az íratlan szabályok alapján kevés az esély a győzelemre.

Ráadásul a bostoni referendumra azután kerülne sor, miután a NOB 2016 áprilisában vagy májusában háromra szűkíti a kandidálók listáját. Ha Boston 2016 év végén visszalépne a pályázattól, a NOB akkor már nem venne be újabb várost a versenybe.

Anita DeFrantz, a USOC és a NOB végrehajtó bizottsági tagja szerint a népszavazásig hátra lévő időben kell megértetni az emberekkel, hogy számukra milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az olimpiai rendezés, és mindenkinek meg kell ismernie a tényeket, adatokat.

A városoknak idén szeptember 15-ig kell jelezniük rendezési szándékukat, de később visszavonhatják a pályázatot. A házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB.

Mostanáig Boston, Róma és Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért, Párizs, Baku, Doha és Isztambul pedig érdeklődik, akárcsak korábban Durban, amely azonban időközben - úgy tűnik - letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.

A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

Forrás: Sportgéza

fb share