Nagy Katalin nyerte a torinói 24 órás versenyt

Tizenegy fős magyar csapat szerepelt és egy amerikai színekben versenyző magyar származású hölgy nyerte meg a torinói 24 órás ultrafutó világbajnokságot. Nagya Katalin egy nap alatt 244,495 kilométert teljesített, csak 170 méterrel maradt el az amerikai rekordtól.


Nagy Katalin edzéseit Magyarországól irányítják, de mivel évek óta Amerikában él, és versenyeihez financiális hátteret is biztosítanak, így az Egyesült Államoknak versenyez, még ha a szíve haza is húzza.

"Próbáltam nem foglalkozni a verseny előtti hírekkel. Én mindig azt mondom: nyugtával a napot. Egyáltalán nem volt biztos a győzelmem. A világ legjobb ultrafutói álltak rajthoz Torinóban, és egy 24 órás versenyen bármi megtörténhet."

Torinóban egy 2 kilométeres pályán köröztek az indulók, ami nem volt túl egyszerű. Az éles visszafordítóban óhatatlanul lassult a tempó, és néhány emelkedő és lejtő is nehézséget okozott. Jó pár óra után a mezőny nagy része már lefelé és fölfelé is gyalogolt. Az ultrafutók sem ugyanúgy tűrik a monotonitást, van, aki akkor megy igazán jól, ha két pont között kell teljesíteni a távot. Ott jobban be tudja osztani az erejét, mintha időre menne. "Én jobban szeretek körözni. Megnyugtat, ha emberek vannak körülöttem, és sűrűn tudok találkozni a segítőimmel. Az edzéseim 90 százalékát is ötkilométeres pályán végzem, egy tó körül - mondta Nagy.

A 24 óráson azonban nem a pálya nyomvonala rostálta meg igazán a mezőnyt, hanem a hirtelen betörő meleg. A 25 fokban nagyon sokan fejre álltak, a férfi favorit Hara Josikazu éppúgy, mint a Spartathlon-győztes Ivan Kudin. Lubics Szilvia is nagy eredményre készült, de ő sem tudott jól alkalmazkodni a meleghez. Elmaradt a várttól, csak a 30. lett.

Nagy az amerikai Traci Falbóval vívott különversenyt, szinte végig fej-fej mellett haladtak, csak néhány kilométer választotta el őket egymástól, ami egy 24 órás futás végén bármikor eltüntethető különbség. "Húsz óráig nem foglalkoztam vele, ki hol van. Haladtam a saját tempómban. Aztán kezdtem figyelni Tracit. Már nagyon fáradt voltam, a végén csak arra koncentráltam, hogy a két kör megmaradjon kettőnk között. Az utolsó két órában tudtam, ha mozgásban maradok, futok és nem sétálok, akkor megvan a győzelem."

Nagynak kis híján az amerikai rekord is összejött, 170 méter hiányzott hozzá, az edzője szerint az lett volna a pluszpoén, de úgy véli, jól tették, hogy nem próbálták meg gyorsabb tempóba belehajszolni a csúcs miatt, mert abból akár összeomlás is lehetett volna. "Az utolsó félórában már csak a verseny végére tudok gondolni, és a jól megérdemelt egy-két hetes futásmentes pihenésre. A végsőkig képes vagyok magam kihajtani, ahogy meghallom a jelzőkürtöt, általában magamtól esek össze. Kell bő egy óra, mire képes leszek újra lábra állni.”

A versenyen 42 ország 334 versenyzője vett részt, a futók egy 2000 méteres pályán haladtak 24 órán keresztül, a céljuk az volt, hogy minél több kilométert tegyenek meg a rendelkezésükre álló idő alatt. A világbajnoki - és egyben Európa-bajnoki - címet a férfiaknál a német Florian Reus szerezte meg 263.889 kilométerrel. Csapatban a magyar férfiak a vb-n 14.-ek lettek, az Eb-n a 11. helyet érték el, míg a nők a Vb-n a 8. helyet szerezték meg, az Eb-n szintén 8.-ok lettek. Részletes eredmények és fotók a magyar csapat Facebook-oldalán.

(Forrás: index.hu)

fb share