Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Akik a szarvasnál is sebesebben futnak

Egy viking eposz szerint a normannok fogságában lévő két skót rabszolga a szarvasnál is sebesebben tudott futni. A normannok az ismeretlen földek felderítésére használták őket. A Spuri Futómagazin tavaszi száma felidézi a XI. század eleji történetet.

A két rabszolga, Haki és felesége, Hekja a normann Thorfinn Karlsefin tulajdonát képezte. Karlsefin a mai Új-Fundlandot szerette volna jobban megismerni, ezért megparancsolta a két rabszolgának, fussanak három napig, derítsék fel az ismeretlen földet, majd térjenek vissza a part mentén horgonyzó normann hajókhoz. Haki és Hekja egy ujjatlan, oldalt nyitott, felül csuklyában végződő poncsószerű ruhát viselt a futás során. A lábukon semmi sem volt. Hosszabb futásaikra feltehetően valamennyi élelmet, vízestömlőt, kést és tűzgyújtó szerszámokat vittek magukkal. Mikor visszatértek, egyikük egy szőlőfürtöt, másikuk egy köteg vadbúzát hozott magával, bizonyítandó, hogy termékeny földet találtak.

Haki és Hekja 1009 körüli történetét számos történelmi mű, regény és vers örökítette meg. Az egyik szerint Haki, a király futára tanítja meg futni Hekját, akinek azzal dicsekszik, nincs nála gyorsabb futó egész Norvégiában. Egy kanadai opera, mely ugyancsak a két futó történetét dolgozta fel, természetfeletti sebességgel és állóképességgel rendelkező futóként mutatja be Hakit.

A Haki és Hekja története című cikk a tavaszi, 112 oldalas Spuri Magazin Ultrafutás rovatában olvasható.

Egy lapszám ára előfizetőknek 795 helyett 725 forint, Spuri FutóKártyával 650 forint. Ha van Spuri FutóKártyád, az előfizetés 1300 forint. A már megjelent lapszámokat megvásárolhatod a BSI nevezési irodájában és a budapesti Spuri Futóboltban, amíg a készlet tart.

A Spuri Magazin előfizetéséről itt találsz részletes információkat >>>



fb share