A Kékestetőre is felkapaszkodik a 80. éve előtt álló két futó

Fehér Károly és Zsiga János régi megszállott futók, 20-25 versenyt nyelnek le évente, így - elmondásuk szerint - számukra nem lesz megerőltető a 18. KPMG Kékes Csúcsfutáson a 671 méteres szintkülönbség sem.


Mindketten 1935 októberében látták meg a napvilágot, Fehér Károly (a fenti képen) egy picivel előbb, 8-án, Zsiga János (a lenti képen) pedig 23-án. Őket kérdeztük.

- Én már akkor is ott voltam ezen a versenyen, amikor a kilencvenes évek elején még a Gyöngyös-Kékestető távot kellett futnunk, 19 és fél km-t. Az akkor kapott pólóm is őrzőm, nem futok benne, értékes ereklye, persze, hogy nem veszem fel. - mondja az öregebb, Fehér Károly. A sok emléktárgy között a legbecsesebb darabok külön sorakoznak.

- 36-37 éve magam is futok, Tatabányán és környékén már eléggé megismerhettek az emberek - teszi hozzá Zsiga János.

- Hogy készültek a szombati speciális helyszínre és körülményekre?

- 36 éve járok versenyekre, nem okoz gondot a "magaslat". Sokszor túrázom is, persze futva. Szombaton mindenkit megvisel majd a nagy meleg, de hát ahhoz kell alkalmazkodni, ami éppen jön, eső, szél, napszúrás. Ez a 80 év megtanított arra, hogy mindent át lehet és át kell vészelni. Szívósság kell és folyadék! - állítja Fehér, aki triatlonosként is ismert.

- Nehéz a pálya eleje is, mert rögtön meredek és ehhez még nincs kellően bemelegedve az ember. Az utolsó 4 km-ről meg ne is beszéljünk. Kutya kemény lesz!

- Tatabányán fenn az erdőben futok a Turul környékén, az emelkedőn. A Kékesen úgy 8 km után megreked a levegő és erősen betűz a nap. Erre nem lehet felkészülni. Frissíteni kell majd minden állomáson! - hangsúlyozza Zsiga.


- A család hogy viszonyul a hobbyjukhoz?

- A feleségem nem félt, megszokta már a szórakozásomat, otthon szurkol nekem - így Fehér.

- A nejem a támaszom, minden jelentős versenyre elkísér. Karcsihoz hasonlóan szeretek a BSI rendezvényein indulni, mert azokon minden fontos pont futóbarát és profi. A jövő hétvégén egy félmaraton vár rám Budapesten, ott is ehhez vagyok már hozzá szokva.

Végül megegyeznek abban is, hogy nem csak a korukban, de a az ars poeticájukban sincs nagy eltérés. Mindketten vallják, hogy "nem csak a rajtnál kell ott lenni, de minden esetben a célban is!"

Találkozunk velük az ország legmagasabb pontján!fb share