Soha ennyien nem futottak fel az ország tetejére

Bő kétezren neveztek a szombati KPMG Kékes Csúcsfutásra, ahol a 671 méteres szintkülönbség mellett a kánikulával is meg kellett küzdeniük résztvevőknek. Volt köztük olimpiai bajnok, látássérült és dupla kocsit toló is.


A több mint kétezres, egészen pontosan 2013-as nevezői szám abszolút rekord az esemény történetében, a tavalyi, 17. rendezvényen is "csupán" 1700 regisztrálónk volt. Ebben talán a napsütéses időjárás is segített, a mezőny 12 óra 45 perckor 32 fokban indult el. (Szükség is volt a frissítőállomásokra, párakapukra.) A mátrafüredi rajt 343 méteres tengerszint feletti magasságnál fekszik, a Kékes meg ugye 1014-en, így a 11,6 kilométeres táv igazi nehézsége a folyamatos emelkedés, különös tekintettel a Mátraházát követő legvégső szakaszra, amikor a sípályán kell felkapaszkodni.

A leggyorsabban Bogos Tamásnak sikerült mindez (tavaly is ő nyert), akit Pelsőczy Attila és Varga Dániel üldözött a közvetlenül. A hölgyek körében - miként a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson és a Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán is - Staicu Simona (a lenti képen) lett az első. Övé a verseny történetének legjobb női ideje, ennek a megdöntésére azonban a nagy hőségben ezúttal nem volt esélye. Rajtuk kívül nem sokan értek fel egy órán belül.


Aztán sorra érkezett a többi fáradt, de vidám futó is, köztük Kovács "Kokó" István olimpiai bajnok mellett a Suhanj! Alapítvány színeiben egy látássérült, egy handbike-os, és öt kerekesszékes sportember is. A mezőnyt tovább színesítette Iváncsics Zsolt, aki ezúttal két kocsit is feltolt az 1014-es magasságra. A korelnökök a nyolcvanesztendős Sztarenszky Tiborné, Marika, valamint Zsiga János voltak.

A szokások szerint mindenki elkészíthette az elmaradhatatlan ölelkezős fotóját az ország csúcsát jelző piros-fehér-zöld színre festett kővel. A kétezres mezőnyben 18 olyan sportember is akadt, akiknek idén már tizenyolcadszorra tehették ezt, azaz 1998 óta minden évben nekivágtak. Név szerint: Balogh Ádám, Dombóvári Csaba, Domoszlai Attila, Halics Péter, Jármai János, Juhász Péter, Jusztin Ferenc, Jusztin Ferenc Richárd, Keresztes János, Kocza István, Kópiás Balázs, Ladányi Róbert, Papik Roland, Pataki Róbert, Rozs Péter, Schuch Tamás, Szilágyi Antal Attila, Virgala Ferenc.

Eredmények:
Férfiak:
1. Bogos Tamás (47:14, ARAK)
2. Pelsőczy Attila (48:45, TFSE)
3. Varga Dániel (49:23, Sashegyi Gepárdok)

Nők:
1.Staicu Simona (55:27, DVSE)
2.Szatmári Adrienn (1:00:47, FutaPécs SE)
3.Szentpéteri Diána (1:02:56, HRSE)

Az összes eredmény elérhető itt. Képgalériánkat is hamarosan megtaláljátok. Facebook oldalunk napi posztokat, s további érdekességeket rejt.fb share