Justin Gatlin is rajthoz áll a Gyulai István Memorialon

Justin Gatlin Székesfehérváron melegít be a Usain Bolt elleni világbajnoki párharcra. De lesz Te mennyit futsz 100-on? elnevezésű verseny is.


A korábban bejelentett olimpiai és világbajnokok után a jelenkor atlétikájának egyik legnagyobb sztárja - természetesen olimpiai és világbajnok - is indul július 7-én a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

Justin Gatlin olyan, mint a jó bor, minél idősebb, annál jobb. Bár az olimpiai aranyérmet Athénban 22 évesen (100 m), világbajnoki aranyait (100 és 200 m) pedig egy évre rá Helsinkiben 23 évesen gyűjtötte be, idén, azaz 33 évesen futotta meg 9.74 másodperces egyéni csúcsát, ami minden idők kilencedik legjobb eredménye a klasszikus sprinttávon, s csak négyen tudták valaha ennél gyorsabban teljesíteni a 100 métert. Közülük egy már szintén járt a Gyulai István Memorialon: a jamaicai Asafa Powell a 2011-es első versenyen 9.86-tal állította fel a versenycsúcsot - ez volt a második 10 mp-en belüli futás Magyarországon (az elsőt szintén Powell futotta az előfutamban).

Gatlin visszatérése óta gyakorlatilag évről évre egyre gyorsabb: 2010-ben már 10.09-ig jutott, 2011-ben 9.95 mp-cel zárt, a londoni olimpián 9.79-cel nyert bronzérmet, 2013-ban 9.85-tel szerezte meg Usain Bolt mögött a vb-ezüstöt, tavaly pedig uralta a 100-as és mellesleg a 200-as mezőnyt is. Előbbi távon 9.77-ig jutott a brüsszeli Gyémánt Liga-viadalon - a legjobb hét időből hat az övé volt az elmúlt évben -, utóbbin pedig 19.68-at repesztett Monacóban. Ennek alapján érdemelte ki az Év atlétája címet az All-Athletics.com értékelése szerint.

Idén bemelegítésként a váltó-világbajnokságon a 4x100-as amerikai kvartettel nyert aranyérmet, majd május 15-én Dohában jött a szédületes 9.74 mp, majd míg a múlt héten Rómában megint 9.75 mp-et repesztett. Az utóbbi három évben senki sem tudott ennél jobb időt elérni, emellett Gatlin ő a világ valaha volt leggyorsabb 30 év feletti sprintere, Gatlin a rövidtávfutó számokban ritka veretlenségi sorozatot produkál, a legutóbbi 22 versenyét megnyerte, legutóbb és 2013 szeptemberben kapott kie óta veretlen! Ilyen sorozattal még Usain Bolt sem büszkélkedhet. Váltóban a bahamai vb-n már sikerült legyőznie Usain Boltot, kettejük igazi összecsapására leghamarabb augusztusban a pekingi világbajnokságon kerülhet sor.

A hosszabb távokra is két élatléta ígérkezett el a Gyulai István Memorialra. A 2011-ben vb-ezüstérmes kenyai Silas Kiplagat minden idők negyedik leggyorsabb 1500 méterese eredményét mondhatja magáénak 3:27.64 perccel, amelyet tavaly júliusban futott Monacóban. Sokatmondó, hogy nála jobb idővel csak Hicham El Guerrouj, Bernard Lagat és Noureddine Morceli rendelkezik.

Honfitársa, Jairus Kipchoge Birech szintén a Gyémánt Liga-versenyek állandó indulója és győztese. A 22 éves futó tavaly érte el 7:58.41 perces egyéni csúcsát, ezzel 2014-ben ő volt a világ egyetlen 8 percen belüli akadályfutója. Az elmúlt év hét Gyémánt Liga akadályfutó versenyéből 6-szor ő győzött és így fölényesen nyerte a sorozatot is. Győzni tudott továbbá az Afrika-bajnokságon is, ami a versenyszámban kimagasló értékű, és szeptemberben megnyerte a Világ Kupát is. Már az idén is letette a névjegyét, az első két Gyémánt Liga versenyen előbb első majd második helyen ért célba, a május végén futottnál csak tízen tudtak jobbat 3000 méter akadályon, idén a világranglista második helyén áll 8:01.83 perces ideje a világ idei második legjobb eredménye.cel

Mindkét kenyai futó jelenleg vezeti saját versenyszámában az All-Athletics.com számítógépes világranglistát.

A szervezők már korábban bejelentették több más sztár részvételét is. Így idén is indul a Gyulai István Memorial mind a négy eddigi kiadásán győztes olimpiai- és kétszeres Európa-bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián, az idei Fedett Pályás Európa-bajnokságon aranyérmes, a tavalyi zürichi Eb-n bronzérmes súlylökő Márton Anita, a zürichi Eb negyedik helyezettje, a gátfutó Baji Balázs valamint az athéni olimpia ezüstérmese, a Gyulai István Memorial kétszeres győztese, a diszkoszvető Kővágó Zoltán.

A már korábban közölt külföldi világnagyságok között szerepel minden idők egyik legeredményesebb atlétanője, a többszörös olimpiai és világbajnok jamaikai sprintkirálynő Veronica Campbell-Brown; távolugrásban láthatjuk az amerikai ugrófenomént, Christian Taylort; visszaigazolta részvételét az olimpiai- és világbajnok észt diszkoszvető Gerd Kanter és újra megdobogtathatja a női szíveket a világbajnok amerikai gátfutó, Jason Richardson..

Idén sem marad ki a programból az immár hagyományosnak számító "Te mennyit futsz 100-on?" elnevezésű verseny, ahol bárki kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. Regisztrálni a verseny megújult honlapján, a www.gyulaimemorial.hu-n lehet.

Jegyek május 1-jétől kaphatóak a Ticket Express országos hálózatában, illetve a tex.hu oldalán. Újdonság, hogy a jegyek idén tombolaszelvényként is funkcionálnak. A szervezők a nagydíj alatt több értékes nyereményt kisorsolnak.


Forrás: gyulaimemorial.hu
Fotó: facebook.com/gyulaimemorialfb share