Asafa Powell: 9.84, Tyson Gay: 9.87

Mind a Kingstonban zajló jamaicai, mind a eugene-i amerikai világbajnoki válogatón remek eredmények születtek atlétikában női és férfi 100 méteren.


A jamaicai országos bajnokságon a klasszikus vágtaszám a férfiaknál előzetesen a hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt, a 2011-es vb-győztes Yohan Blake és a korábbi világrekorder Asafa Powell nagy csatáját ígérte, ám végül a harc elmaradt, mivel Bolt el sem indult, a hosszú sérüléséből visszatérő Blake pedig nem jutott be a döntőbe.

A fináléban Powell (a képen), akinek így elsősorban az óra volt az ellenfele, 9.84 másodperccel győzött. A második helyet Nickel Ashmeade 9.91-gyel szerezte meg, a harmadik pedig Kemar Bailey-Cole lett 9.97-tel.

A nőknél Shelly-Ann Fraser-Pryce-nak, a táv kétszeres ötkarikás győztesének, vb-címvédőjének magánszámát hozta a verseny: a 28 éves vágtázó 10.79 másodperces parádés eredménnyel lett első, s fölényét jól mutatja, hogy az ezüstérmes Natasha Morrison 11.03 másodpercet produkált.

Eugene-ben a női 100 méter sokkal kiélezettebb küzdelmet hozott, s egyben történelmi döntőt, ugyanis korábban még sohasem fordult elő, hogy hatan is 11 másodpercen belüli eredménnyel érjenek célba. A győzelmet Tori Bowie szerezte meg 10.81 másodperccel, öt századdal megelőzve a második English Gardnert, aki az elődöntőben 10.79-cel volt a leggyorsabb. A bronzérem, s ezzel a harmadik világbajnoki indulási jog Jasmine Toddé (10.92 mp) lett.

Érdekesség, hogy Carmelita Jeter, a szám 2011-es vb-győztese, olimpiai másodikja 11.01-gyel csak hetedikként zárt, így egyéniben lemaradt a világbajnoki szereplésről.

A férfiaknál a világranglista-vezető Justin Gatlin távollétében a doppingeltiltása után egyre jobb formába lendülő Tyson Gay diadalmaskodott 9.87 másodperces kiváló idővel.

A férfiak döntője szintén produkált egy eddig példa nélküli teljesítményt, mivel az ezüstérmet a mindössze 19 éves Trayvon Bromell szerezte meg (9.96 mp), aki így bekerült az amerikai világbajnoki csapatba, márpedig ez 100 méteren korábban még senkinek sem sikerült ilyen fiatalon. A bronzérmet, s ezzel a pekingi indulási jogot Mike Rodgers (9.97 mp) szerezte meg.

Az amerikai válogató pénteki napján női 100 méter gáton még csak az előfutamokat rendezték, Sharika Nelvis azonban így is egészen elképesztő eredményt ért el: a július 7-én, a székesfehérvári Gyulai István Memorial nemzetközi viadalon is szereplő sprinter 12.34 másodperccel a világ idei legjobb eredményét futotta.

Női 400 méteren és férfi tízpróbában is az esztendő legjobb eredménye született az amerikai bajnokságon. A nők egykörös távjának elődöntőjéből Francena McCorory 49.85 másodperccel jutott fináléba, míg a többpróbázók versenyét az olimpiai második Trey Hardee 8725 ponttal nyerte meg.

A 400 méter meglepetését az olimpiai bajnok Sanya Richards-Ross szolgáltatta, aki nem jutott be a fináléba.

A válogatókon minden számban az első három helyen végzettek szereznek világbajnoki indulási jogot, amennyiben megvan a nemzetközi szövetség által meghatározott vb-szintjük. A vb-címvédők, illetve a tavalyi Gyémánt Liga-sorozat győztesei alanyi jogon vehetnek részt a vb-n, ezért nem indult például az amerikai versenyen Justin Gatlin férfi 100-on, illetve a 100-on és 200-on is címvédő Boltnak sem kellett kvalifikálnia a pekingi szerepléshez.


Forrás: MTI
Fotó: nq-online.defb share