Áttérés a természetes futásra?

Ha leveszed a futócipődet, és mezítláb próbálsz futni, azonnal észreveszed majd, hogy futásod megváltozik. Többször érkezel a lábad elülső részére és kevesebbszer a sarkadra. A lábad természetes módon a külső szélén ér földet és fordul befelé, elnyelve, majd kieresztve minden lépés energiáját. A mezítláb (természetes) futás kevesebb akut és krónikus sérülést okoz a bokán, illetve az alsó végtagokon.

Több ezer évnyi fejlődés során az emberi láb ahhoz alkalmazkodott tökéletesen, hogy mindenkor a változó terepviszonyoknak feleljen meg, minden lépésnél megváltoztatva a láb mechanikai tulajdonságait, akár rugalmas, akár merev felületre érkezik és rugaszkodik el onnan.

A legtöbb futó túlságosan párnázott cipőt használ, amely megváltoztatja azt, ahogy a lábaik a talajt "érzik" és lehetővé teszi, hogy a sarkukkal érkezzenek a földre. A sarokra érkezés főleg a láb fáradtságának jele. A minimalista futócipők arra kényszerítenek, hogy a láb első részére lépj, pont úgy, mintha mezítláb futnál.

A teljes cikk erről a témáról az Over Magazin 2011/4. számában olvasható. A magazinban mostantól külön fejezetet kapott a futás, így minden lapszámban legalább 3 cikket olvashatsz ebben a témában.
Ha most rendeled meg a magazint, nem csak kedvező áron jutsz a laphoz, de még az asztmás gyerekek barlangi sportterápiáját szervező egyesületet is támogatod.

Forrás: OVER Magazin

fb share