Ő is az 5. BSI Balaton Szupermaratonra készül: Egyéniben - társakkal

Töretlen fejlődés jellemzi Séra István teljesítményét az elmúlt években a tavaszi idénynyitón. A fővárosi hosszútávfutó ötödik alkalommal nevezett az 5. BSI Balaton Szupermaratonra, ahol reményei szerint ezúttal egy barátjával együtt teljesítheti a távot.

- Eddig minden alkalommal egyéniben teljesítetted a távot a Balaton körül. Mi a legkedvesebb emléked erről a rendezvényről?
- Számomra rengeteg szép pillanata volt a Balaton Szupermaratonnak, nehéz lenne kiemelni akár egyet is közülük. Az első célba érés természetesen öröm emlék marad, azonban minden év hatalmas élményt jelentett, hiszen velem voltak a családtagjaim és a barátaim, akik nemcsak szurkoltak, de sok esetben kísértek is a táv egyes szakaszain. Az idénynyitó természetesen nemcsak örömteli, de negatív pillanatokat is eredményezett, kár lenne tagadni: ez egy rendkívül kemény verseny. Megesett az is, hogy bár tízfős bolyban futottam, mégis elveszettnek éreztem magam. Egy hajtott ilyenkor: valahogy végigélni a napot. Ugyanakkor az a legszebb is ebben a versenyben, hogy még ebben a küzdelemben is meg bírjuk találni a pillanatnyi örömöt.
- Mit tanácsolnál az idén debütálóknak? Mire figyeljenek a Szupermaratonon?
- Komoly kihívás a tavaszi idénynyitó, de teljesíthető. Ha kellően megfontolt felkészüléssel a háta mögött érkezik az illető, akkor jó versenytechnikával nem okozhat gondot leküzdeni a távolságot. Tapasztalatom szerint az első nap igényli a legtöbb koncentrációt, bár a táv közepesen hosszú, mégis megviseli az embert. Nálam legalábbis hosszú a bemelegedés fázisa, a sorozatterhelés ezt követően azonban már kivitelezhető.
- Mit gondolsz, idén tudsz a legjobb idődön javítani?
- Két forgatókönyv van a fejemben. Az egyik szerint egy barátommal vágunk neki közösen a távnak, aki eddig biciklin kísért. Ez esetben természetesen arra koncentrálok, hogy támasza legyek, és hozzá fogok igazodni. Tavaly is ez volt a terv, mégsem jött össze, így számolok egy másik verzióval is, mely szerint egyedül állok rajthoz. Az elmúlt négy alkalommal mindig tudtam fejlődni: 2008-ban 16 órás eredményemmel a középmezőnyben végeztem, tavaly azonban már abszolút eredmény tekintetében a legjobb voltam, miközben már a senior korosztályt képviselem.
- Minek köszönhető ez a komoly előrelépés?
- Az egyre hatékonyabb edzésmunkának. Jelenleg a program elején tartok, néhány hete kezdtem el, és az év végi zárásnak köszönhetően egyelőre nehéz mindkét vonalon maximálisan teljesítenem. Alapvetően heti öt alkalommal húzok futócipőt, és 120-150 kilométer között teljesítek. Kedden a lendületesebb, pulzusfigyelős futás van soron, csütörtöktől vasárnapig pedig inkább hosszabb és egyenletesebb edzéseket tartok, a minimum táv 20 kilométer. A helyszín Budapestre koncentrálódik, a Margitsziget mellett a Rózsadombon és a Hármashatárhegyen is gyakran előfordulok. Várom már a januárt, hogy teljes intenzitással tudjak a felkészülésre koncentrálni. Érdekesség, hogy a téli időszakban kiegészítő edzésként nagyon hasznosnak bizonyult számomra a kerékpározás.



fb share