Utcai futóversenyek: leírhatatlan élmény

Jánosi Balázs (fehérben) célba érkezik a 2. Samsung Olimpiai Zöld FesztiválonJánosi Balázs (fehérben) célba érkezik a 2. Samsung Olimpiai Zöld FesztiválonBosszantó tud lenni, ha az ember 65 éves nagybátyja jobb idővel teljesíti a maratont. A budapesti Jánosi Balázst is érzékenyen érintette a családi siker, ezért azonnal visszatért az edzésekhez, és azóta egyre jobb eredménnyel futja a félmaratonokat és a 42 kilométereket. Indul a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon is.

- 2003 óta egy alkalmat leszámítva minden évben ott voltál a Nike Budapest Félmaraton mezőnyében. Mi történt 2004-ben?

- A 2003-as ősz megterhelő volt. Abban az évben kezdtem el futni, és már szeptemberben teljesítettem a félmaratont, majd néhány hétre rá a maratont is. Azonban a 42 kilométer már egyáltalán nem esett jól. Úgy voltam vele, hogy köszönöm, ennyi volt. Nemcsak a versenyzést hagytam abba, de még az edzéseket is. Csakhogy nagybátyám 65 évesen rajthoz állt a következő évben, és a "pályacsúcsomat" megjavítva ért célba. Ezt nem hagyhattam annyiban, meglett ismét a kellő motiváció, és edzésbe álltam. Azóta minden Nike Budapest Félmaratonon ott vagyok, de októberben felkészüléstől függően 30 kilométert futok, ha a maratont soknak érzem.

- Miképp emlékszel vissza az előző évi Nike Budapest Félmaratonjaidra?

- Feledhetetlen érzés, mikor a Hősök terén százak tapsolnak a befutónál! Én azon szerencsések közé tartozom, akik ezt többször megtapasztalhatták, és állítom, hogy ezekért a pillanatokért járnak vissza sokan, köztük én is. A pályát szeretem, bár a táv felénél minden évben kisebb hullámvölgybe kerülök, amit valahogy át kell vészelni. Ilyen esetben próbálok találni valakit, aki mögé felzárkózva valahogy lefutom azt a néhány kritikus kilométert. Szerencsére a körítés sokat segít: rengeteg a néző, és a zenészek is jó ritmust adnak a futáshoz, tavaly például mosolyra fakasztottak a zongoristák az Andrássy úton.

- Hogy jött egyáltalán képbe, hogy már az első évben teljesítsd a 42 kilométeres távot?

- Példaképemből merítettem erőt ehhez a feladathoz. Nagy Bandó András egy szívműtéte után tudta lefutni a maratont, úgy gondoltam, egészséges emberként ezt nekem is meg kell csinálnom. Egyébként maga a versenyzés hihetetlen motivációt jelent már önmagában. Ezeknek az utcai rendezvényeknek olyan egyedi hangulata van, ami egyszerűen leírhatatlan élmény, ezen felül a célba érés örömét sem tudom hasonlítani semmihez. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a futás egyenes következménye az egészséges életmód és a jó közérzet.

- Mi alapján áll össze az edzésterved?

- Saját magam állítom össze a programot, és a fő cél a maraton. A Nike Budapest Félmaratont is ennek rendelem alá, amolyan felkészítő versenynek. Kifejezetten aktívan sportolok, hét közben a labdajátékok, a foci és a kosár dominál, hétvégén pedig próbálok hosszabbakat futni. Félmaraton előtt maximum 12 kilométert, míg az azt követő 3-4 hétben 26-28 kilométert.



fb share