A 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton és az időjárási helyzet

Kaptunk egy levelet egy futónktól, melyben a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton kapcsán a várható időjárás és a légszennyezettségi helyzet miatt Kocsis Árpád véleményét kérte. Ő megnyugtató választ tud adni mindannyiótoknak Németh Lajos meteorológus segítségével.

Tisztelt Kocsis Árpád Úr!

A hétvégén megrendezésre kerül a 8. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton?
Kérdésemmel azért fordulok Önhöz, mert tudom, hogy Ön is sportember. Engem aggodalommal tölt el a jelenlegi és várható időjárás. Nem kis teljesítmény lefutni egyik távot sem. Ezt Önnek nem is kell jobban részleteznem. A légszennyezettség viszont komoly problémákat vett fel.

Válaszát előre is köszönöm.

Sport baráti üdvözlettel:
"egy futótok"

Kedves Futó!

Leveled után azonnal felhívtam maratonfutó meteorológusunkat, Németh Lajost. Elmondta, hogy elszórtan, a helyi sajátosságoknak megfelelően alakulnak ki a szállópor magas koncentráltsága miatt szennyezett gócok az országban.
Elsősorban azokon a helyeken, ahol a lakosság sűrűsége miatt a tüzelés és a gépkocsi forgalom nagymértékben terheli a környezetet.

Siófokra, kifejezetten annak üdülőparti részére, a Balaton partra, de az erdők többségére is ez a veszélyezettség nem jellemző. A Balaton mellett ráadásul valamekkora légmozgás is mindig van.
Lajos kellemeseket fut mostanában is a budai hegységben. Én is tervezem az indulást a vasárnapi félmaratonon.

Az előrejelzések szerint megússzuk az esőt és kellemes 5-7 fokban futhatunk. Persze a Balatonban és ebben a versenyben épp a kiszámíthatatlansága a szép. Mindenképpen hozz magaddal többféle futóruhát!
Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a médiából ránk zúduló hírek alapján veszélyesnek tarja-e az indulást a Balaton partján.

Futótársi üdvözlettel:
Kocsis Árpád
BSI



fb share