Aki örömfutásnak szánja a Nike Budapest Félmaratont

Peltzer Vilmos élete második budapesti félmaratonjára nevezett idén. Az óbudai kontrollert kilenc hónapos kislánya és felesége kíséri el a Városligetbe a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonra.

- Második Nike Budapest Félmaratonodra készülsz, tavaly azonban ki kellett hagynod a versenyt. Mi volt a visszalépés oka?

- A nyár folyamán részleges bokaszakadást szenvedtem, és bár mindössze négy hétre dőltem ki, éppen a verseny előtti finist kellett kihagynom, így inkább nem kockáztattam az indulást. Gyerekkorom óta rendszeresen sportolok: hosszú évekig kézilabdáztam. Az alapozás során akkor is rengeteget futottam, de el kell ismernem, akkoriban nem volt a szívemhez közelálló ez a sport. Végül abbahagytam a kézit, és ki is maradt néhány év, harminc felett azonban az embernek el kell gondolkoznia a folytatásról. Egészségmegőrzés címén mérlegelni kezdtem, mi lenne a legcélszerűbb, így jött képbe a futás!

- Hogyan kezdtél el edzeni? Kikérted valaki tanácsát, vagy mentél a magad feje után?

- Elsősorban az interneten tájékozódtam, de a sportolói múlttal a háttérben valamelyest már tisztában voltam a saját teljesítőképességem határaival. Az idei felkészülés már év elején indult, májusban részt vettem a szekszárdi Borvidék Félmaratonon, és akkor úgy döntöttem, lendületből meglesz a második budapesti is. A júniust végül kicsit lazábbra vettem, az utolsó két hónapban próbáltam visszarázódni, több-kevesebb sikerrel. A munka, a család és más elfoglaltságok mellett általában a reggeli órákra időzítettem az edzéseket: 5-15 kilométer között szoktam futni a Margitszigeten, ha tehettem heti háromszor.

- Miként emlékszel vissza az első Nike Budapest Félmaratonodra?

- Pokoli meleg volt! Élveztem a versenyt, pedig láthatólag még a rutinos futókat is megviselte az a hőség. A rajt körüli hangulat természetesen engem is magával ragadott, az első 1-2 kilométert 10-20 másodperccel gyorsabban tettem meg a vártnál, de utána visszaálltam. A frissítőket jól sikerült kihasználnom, és végül két órán belül sikerült célba érnem. Tetszett az útvonal, nagy élmény volt Budapest bizonyos fő útvonalain futni, egyedül a rakparton hiányoltam az árnyékot. A mostani viharokat elnézve idén ezzel nem lesz gondunk.

- Egyáltalán nem zavarna, ha esne vasárnap az eső?

- Alapvetően a meleget szeretem, de egy kis eső nem fog gondot okozni. Egyébként a most vasárnapi versenyt amolyan örömfutásnak szánom, körülbelül hat perces kilométerekkel számolva. És hatalmas élmény lesz az is, hogy decemberben született kislányom 9 hónaposan anyukájával ott fog szorítani értem a Városligetben.

fb share