Marika, s nem Marika néni - interjú a 81 éves futónővel

A vasárnapi 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálán a tízezres mezőnyben lesz valaki, aki az összes többi hölgytől elüt majd, legalábbis a korát tekintve mindenképpen: Sztarenszky Tiborné.


Ő lesz a díszes társaság legidősebbje, a maga 81 évével. Marika, s nem Marika néni, mert a "nénizés" bántja a fülét, a vasárnapi leghosszabb távra, a 10 km-re nevezett.

Idén eddig már 14 versenyen van túl, januárban a Zúzmara Futófesztiválon kezdte és zárásként a Telekom Vivicittá 10 kilométeres távja szerepel a listáján. Az idei maratonfutása helyett a sárvári hat órást teljesítette. De ott volt a 13 km-es Turulfutáson is Tatabányán, igaz itt a szép serleg mellett egy komoly zúzódást is beszerzett.

- Lefelé jövet a lejtőn megcsúsztam és komolyan összetörtem magam, de szerencsére nem repedt el semmi. Emiatt meg nem érdemes nyavalyogni. A kórházban azt mondta a doktor úr, hogy vigyem magammal futni a kolleganőit is, hogy ne nyavalyogjanak állandóan a fogyókúrájuk miatt.

- Milyen tervei vannak a következő hónapokra?

- A nyáron Londonba utazunk, de ott nem a maratont, hanem a 10 km-t futom, mert azért be kell osztani az erőt és a városnézésre is kell tartalékolni belőle. Az őszi hazai félmaratonra és maratonra már beneveztem, aztán jön majd a novemberi siófoki évzáró.

- Nem is tudja megunni?

- Képtelenség! Menni kell és versenyezni önmagammal. Persze a társaságot se felejtsük ki.

- Más hobbija nincs is?

- A futás nem hobbi, hanem életforma, idén nyáron már húsz éve futok. Éves bérletem van a MAC pályára, reggelente ott súlyzózom. Elfoglalt vagyok. Rengeteg a virág a kertemben, rájuk szerencsére jut időm, de az angol tanfolyamon sajnos vannak elmaradásaim.

- A visszavonulásról - gondolom - hallani sem akar.

- Hogy találta ki? Addig, míg a lábam visz, engem le nem szed senki a pályáról. Sokan a példaképüknek tartanak, hogy hagyhatnám ott őket? Szeretném továbbra is terjeszteni az igét. A múltkor egy hölgy a trolin a felszálláskor megsimogatta a vállam: "A múlt héten együtt futottunk, Marika!" - mondta kedvesen. Annyi szeretetet kapok és adok, hogy míg az Úr is úgy akarja, addig én szaladni fogok.

fb share