Papagena szerint a sport összetart bennünket

A szűz csillagképben született nőről azt tartják, hogy határozottan reagál a kihívásokra. Nos a szeptemberi Zavaros Eszter (33) operaénekesnő (Papagena a Varázsfuvolából) a hétvégén nem akar rácáfolni a fenti várakozásra, ha úgy tetszik megállapításra. Vasárnap a kihívás nem a színpadon éri utol, hanem a Városligetben, ahol a 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála 5 km-es versenyében indul (többekkel az Operaház csapatából).


- Nem mániákusan űzöm a futást, de nagyon megszerettem, mert minden porcikámat karban tartja. Nagyon kedvelem a Margitsziget hangulatát ilyenkor, jól belefúrnom magam a Duna menti kellemes illatú levegőbe, nem beszélve arról, hogy akkor, 30-45 percen keresztül végre csak magammal lehetek, magamra tudok figyelni miközben szedem a lábaim. Isteni érzés!

- Miért éppen a futásra esett a választása, mi vonzotta benne?

- Nagyon hétköznapi oka volt, szerettem volna lefogyni, és sportosabban élni. Márpedig az alakformálásnak szerintem nincs hatékonyabb módja a futásnál. Az egyik lépés követte a másikat, meglepően könnyen ment az első szigetkör. Később bátorkodtam megtenni a kettőt is. Majd jött az első verseny, ami utánozhatatlan hangulatú volt, a szurkolók mindenkit imádnak, úgy feldobtak, hogy a végén még sprinteltem is. Heti három-négy alkalommal látogatom a szigetet, s emellett más napokon súlyzós edzésre is járok. Hogy mi a célom ezzel? Semmi, csupán a futás adta örömöt keresem, a lüktetést. Nem a teljesítmény, az idő, a helyezés vonz, bár egyszer azért majd szeretnék nekimenni egy félmaratonnak is. Bár az nem igaz, hogy nincs külön célom, bár elég egyéni. Tavaly a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány felkérésükre nagykövetükként futottam, a szintén jótékonyság okán indult Miklósa Erikával, aki egy gyengénlátó társaságában teljesítette a távot és persze mint gyakorlott sportolónak, számára nem okozott gondot, hogy futás közben megállás nélkül beszéljen, miközben én csak a levegővételeimre figyeltem és amolyan csendestársként csak hallgattam őt. Nos az a célom, hogy automatizmussá váljék a testemnek a futás, hogy közben gond nélkül tudjak csevegni én is. Nos erre a fokozatra még készülnöm kell, ez a célom.

- A művészi teljesítményére hogyan hat a rendszeres testmozgás?

- Az éneklés maga is egyfajta sport, állóképesség, felkészültség nélkül nem megy és nem hétköznapi tüdőkapacitás, izomállapot kell hozzá. Nekem a testem a hangszerem és ugyanúgy karban kell tartani, mint bármelyik hangszert. Én nem tudok helyette egy másikat venni a boltban.

- Miklósa Erika hatására lettek annyira sportosak az Operaház tagjai, hogy a Fut a Színház versenyben már tíz csapatot is indítanak?

- Tény és való, hogy ő hozta divatba a futást a művészvilágban. Bizonyítja, hogy a művészek életének részévé kell tenni a sportos, egészséges életmódot. Jó, hogy az Operaházban elterjedt a futás szeretete. Most is első szóra neveztem az Opera színeiben a hétvégi 21. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálára. Alig várom a vasárnapot. A profikat mi nem is látjuk, legfeljebb az eredményhirdetéskor. Mi, a többiek, az anyukák, az idősebbek, a pocakosok, a vékonyabbak, mind a magunk módján felkészülünk és végigküzdjük a távjainkat. Örülök ennek a csodának, hogy ez a lelkiállapot és a sport összehoz és össze is tart bennünket. Öröm, hogy egyre többen vagyunk.

fb share