Kettős etióp győzelem a Newcastle-i Great North Run félmaratonon

Vasárnap, a 30. alkalommal megrendezett Great North Run félmaratonon a férfiaknál a maratonfutás világcsúcstartója, az etióp Haile Gebrselassie ért célba elsőként 59:33-mal, a nőknél a szintén etióp Berhane Adere győzött 1:08:49-cel.

Gebrselassie és a kenyai Kiplimo Kimutai a negyedik mérföldön már 200 méter előnyre tettek szert. Féltávnál az etióp elszakadt üldözőjétől és végül majdnem két perccel megverte a második Kimutai-t (1:01:23). "Szükségem lett volna valakire, aki diktálja az iramot" - mondta Gebrselassie. "Gyorsabb lehettem volna, ha velem lett volna valaki az utolsó két kilométeren."
A harmadik helyért vívott küzdelemben a marokkói Jaouad Gharib (1:02:00) bizonyult jobbnak az amerikai Dathan Ritzenheinnél (1:02:35), aki a feladás gondolatával is küzdött a lábában érzett fájdalom miatt.

A rajt ellövésének pillanatától Berhane Adere és a britek favoritja, Mara Yamauchi fej-fej mellett futottak. A Marissa Barros, Sara Moreira és Dulce Felix alkotta portugál trióval kibővülve egy ötös csapatban szakadtak el a főmezőnytől. Egy mérföld után Felix és Barros kis előnnyel átvették a vezetést. 45 perccel a rajt után Adere, Felix és Barros előretörtek, és ezzel el is dőlt a dobogó sorsa. Felix (1:09:01) végig szorosan követte Adere-t, de végül 12 másodperccel lemaradt tőle, míg Barros, aki 30 méter hátrányban is futott, 1:09:09-cel ért célba.
"Ez egy kemény verseny volt" - nyilatkozta Adere. "A taktikám az volt, hogy 15 kilométer után megnyomom az iramot, de ez nagyon nehéz volt az esőben - de jó formában vagyok, és örülök az eredményemnek."

Forrás: IAAF

fb share