A Balboa. Muszáj menni tovább...

Február 15-én, vagyis jövő szombaton rendezik meg a Balboa kört, vagy ahogy hivatalosan nevezik, a Classic Balboát, amelyre Rockyhoz illő "felszerelésben", szürke, lehetőleg kapucnis melegítőben, fekete kesztyűben és fekete sapkában várják a résztvevőket.

"Senki sem tud olyan nagyot ütni, mint az élet. De nem az számít, mekkorát ütsz, hanem hogy mennyi ütést állsz ki, amikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább. Csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár és közben viseld el a pofonokat. Ne mutogass másra! Ne mondd, hogy nem te vagy a hibás, hanem ő vagy ő vagy akárki, ez gyáva duma, és te fiam nem vagy gyáva. Te jobb vagy annál!"
Ezek Rocky Balboa szavai. Vagyis a forgatókönyv író - és egyben főszereplő - Sylvester Stallone mondatai.

Ha van még valaki, aki nem tudná, Rocky Balboa egy kitalált bokszoló, akit Sylvester Stallone alakított 1976 és 2006 között készült hat filmjében, a Rocky-sorozatban (az első rész három Oscar-díjat is bezsebelt, Stallone pedig két kategóriában volt Oscar-jelölt - akkor utoljára). Vannak fanyalgók, akik nem kedvelik a sportos témájú, nemzeti színekben pompázó, himnikus aláfestésű amerikai filmeket, amelyben szegény, hátrányból induló hősünk próbál megküzdeni a túlerőben lévő riválissal.

Másoknak viszont igen sokat jelent az a karakter, amelyet Stallone igyekezett megformálni, különösen közel áll hozzánk a hatodik részből ismert kiöregedett bokszoló, aki az utolsó nagy csörte kedvéért elképesztő felkészülésbe kezd. És csinál végig.

Néhány nap múlva mi is Rocky Balboák lehetünk!

"Ha nem szoktál terepen futni, készülj rá, hogy ez kifejezetten szintes útvonal, a talajviszonyoktól függetlenül is nehéz. A táv 19.4 kilométer, benne 829 méter szintemelkedés. A majdnem félmaratoni szakasz során kétszer kell feljutni a Nagy-Hárs-hegyre, egyszer a János-hegy csúcsára, azaz nem tartjuk a pályát könnyűnek. Az útvonal kevés kivétellel erdei, jelzett útvonalon vezet. Szalagokkal, fényvisszaverő prizmákkal megerősítjük az irányváltásokat. A köves, esetleg havas-jeges talaj miatt technikás" - írják a szervezők honlapjukon, ahol sok fontos tudnivalót megtalálhat minden érdeklődő a Balboáról.

Például azt is, hogy olyan klasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes sportolók is a résztvevők között lesznek, mint a bokszoló Kovács Kokó István, Erdei Zsolt, Balzsay Károly, a judós Ungvári Miklós vagy a kenus Kozmann György.

Vagy azt, hogy érdemes időben elindulni, mert várhatóan sokan akarnak majd futni ezen a máris kultikussá váló körön, és nem lesz könnyű eljutni a rajt helyszínére, a Szépvölgyi út felső végébe.

És: a Balboa díjmentes. Hoppá.

Meg azt is, hogy a Balboa nem verseny, hanem egy közösségi futás, vagyis itt nem az a lényeg, hogy egyéni csúcsot fuss, azt viszont elvárják tőled, hogy a János-hegyi kilátó lépcsőjén a magasba emeld a karod, mint Rocky Balboa. Akkor leszel nagyjából félúton.

Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár...

Forrás: Kropkó Péter

fb share