Kilian Jornet kapta a National Geographic Év Kalandora díját

A 2013-as év legszínesebb, legnagyobb jelentőségű kalandora és természetjárója a National Geographic szavazásán, a katalán terepfutó Kilian Jornet, a Salomon sportolója, termékfejlesztője és csúcstartója, aki évek óta a sportág egyik legjelentősebb sportolója, versenyzője.

Ugyanakkor Kilian nem a versenyeredményei miatt kapta meg a címet, hanem azért, ahogyan a természethez közelít és ahogyan ezt képviseli az emberek számára – vidáman, könnyedén, a legmélyebb elkötelezettséggel a természetvédelem és az élővilág felé.

Elhivatottsága azért is legendás, mert mindig futótársai iránti tisztelettel és szeretettel teljesíti a távokat, segít másoknak és szívből szólóan mesél az élményeiről gyerekeknek és felnőtteknek. Hatására sok ezer felnőtt és még több gyerek kezdte el a sportolást terepen. Futásait rendszeresen filmre veszik és az a stáb, akikkel évek óta együtt dolgozik szintén számos díjat nyert sportfilmfesztiválokon.

A 26 éves Kilian számos csúcsot és rekordot tart, fiatal kora ellenére többszörös UTMB győztes (Ultra Trail du Mont Blanc – a leghíresebb ultra terepfutó verseny, ahol 186 km-t és 9000 m szintemelkedést kell teljesíteni egy versenyen), rekordot tart a leghíresebb hegyekre való felfutással (Olimposz, Kilimanjaro, Matterhorn (korábban írtunk errő. Kilian Jornet új terepfutó rekordja a Matterhornon)), és számos hosszútávú nemzetközi verseny győztese. Ő az egyike azoknak, akik példát mutattak abban, hogy a hegyek nem fékezik az embert, hogy a legvadabb álmokat is valóra lehet váltani.

Többszörös síhegymászó világbajnok, rendszeres résztvevője a legnehezebb hegyi futamoknak.

A díjat végül a közönségszavazás döntötte el, ahol több, mint 75.000 szavazat érkezett a világ minden részéről, és segítette Kilian győzelmét olyan nevek ellen, mint a legendás sziklamászó Adam Ondra, az óceánátúszó Diana Nyad, az óriáshullám lovagló szörfös Greg Long vagy az extrém snowboardos Kevin Pearce.

Kilian többéves munkája a "Summits of My Life" amelyet a projekt weboldalán lehet megtekinteni. Ez a világ legjelentősebb hegycsúcsaira való felfutást jelenti - 2014-ben a Denali csúcs Alaszkában és az Aconcagua Argentínában. 2015-ben pedig a Mount Everest...

A díjról így nyilatkozott: "Fantasztikus öröm számomra, hiszen a közönség szavazta meg nekem ezt a címet, pedig futásaimat nem a népszerűség miatt teljesítem, a hegyek és a természet lételemem, nem is tudnék nélkülük élni. Azt szeretném, hogy az emberek meglássák a természetben azt a csodát, amelyet csak azok láthatnak, akik kimerészkednek a szabadba. Ezért örülök, hiszen célom az emberek megmozgatása... láthatóan sikerült sokakban felkeltenem érdeklődést. Köszönöm mindenkinek!"

Forrás: Edzésonline

fb share