A margitszigeti futókör felújítása

Budapest Főváros Önkormányzata elfogadta a margitszigeti futókör felújítására vonatkozó javaslatot, és olyan pályát épít, mely nem csak a szabadidő-, de a versenysport számára is alkalmas lesz nemzetközi szinten is.

Beszélgetés Molnár Zoltánnal, a MOB volt főtitkárával, a Budapest Sportszolgáltató Központ igazgatójával.

Mi a Margitsziget Budapest számára?
A szigetet jellemzően sportolásra használják, hiszen számos uszoda, evezősház, lőtér, atlétikai, futó- és egyéb sportpálya található. A városon belüli funkciója is ez, hiszen a nagy parkok közül itt van a legtöbb sportlétesítmény, melyben a futókör egyértelműen a legnépszerűbb, nem csak a lakók, de a turisták számára is.

...akkor a Margitsziget Budapest sportszigete?
Egyértelműen! ...abba most nem megyek bele, hogy a sport milyen fontos egy társadalom számára, és véleményem szerint sportból sosem elég, ami viszont fontos a szigetnél, hogy ne legyen szezonális, hogy mindig, mindenki számára sportolási lehetőséget adjon.

Szabadidő- vagy versenysportra gondolsz?
Mindkettő nagyon fontos, de a sziget világszintű versenyközpont is lehet, nagyon fontos helyszíne az utánpótlásnak, az uszodák már most is számos nemzetközi rendezvénynek adnak helyet, a jelenleg nem működő teniszpályák felújítás után pedig akár Wimbledon mellé is beállhatnának, de ne menjünk bele a hosszú távú tervekbe, mert órákat tudnék beszélni erről; ami most a legfontosabb számunkra, az a futópálya felújítása, melyet a Fővárosi Önkormányzat decemberben elfogadott.

Mit lehet tudni a felújításról?
A Főváros decemberben fogadta el az előterjesztést, a tervezési munkákat megkezdtük. A pálya nyomvonala nem fog változni, az eddigi 1 méter széles pálya 1,4, illetve 1,8 méter széles lesz. A pálya végig körbe betonalapot kap, hogy a víz ne mossa ki alóla a talajt, erre tesszük rá a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által ajánlott burkolatot, melyet a versenysport is használ profi pályákon. A régi, nem túl jó minőségű burkolattal ellentétben az új nem lesz olyan puha, keményebb lesz és ruganyosabb is. A pálya teljes területén lesz világítás és ami még fontosabb, hogy kamerarendszer is. A pálya bizonyos pontjain wifi-pontokat szeretnénk kialakítani, de ez lehet, hogy csak a második ütembe fog beleférni. A beruházásnál gondoltunk a látássérültekre is, akiknek a MAC atlétikai pályán szeretnénk lehetőséget adni egy EU-s pályázat keretében, mert a sziget tényleg mindenki számára elérhetővé kell, hogy legyen!

Mikor kezdődnek a felújítások?
A nyári szezonnal párhuzamosan szeretnénk elvégezni a felújítást, hogy a szeptemberi évkezdéssel már lehessen használni a pályát. A munkálatokat úgy ütemezzük, hogy a pályát nem egyszerre zárjuk le, szóval a sziget egyik oldala mindig használható lesz.

Kiszolgáló intézmények szerepelnek a tervekben?
A MAC atlétikai pályához tartozó épület egy részét átadjuk a futók számára, értékmegőrzőt, öltözőket, zuhanyzókat építünk ki, melyeket jelképes összegért lehet majd használni. Tervezzük még a szabadtéri nyújtó - ún. street workout - berendezések bővítését is, ami jelenleg szintén a MAC bejáratánál van, illetve én személy szerint elkötelezett vagyok, hogy 2-3 kisebb labdapályát is kialakítsunk a MAC területén, néhány, jelenleg alulhasznosított területen.

A tervezés már elindult, vagy van lehetőség további ötletek bevonására?
A pénzügyi keretek adottak, de van még lehetőség további ötletek megvalósítására is, azt gondolom, hogy ez nem mindig pénzkérdés, pl. múltkor valaki felvetette, hogy lesz-e gyerekmegőrző kismamák számára, ez pedig inkább szervezés kérdése, melyben számítunk együttműködő partnerekre.

A Városépítési Főosztály facebook oldalán található kérdőíven keresztül várja a különböző ötleteket a felújításra váró margitszigeti futópályával kapcsolatban, hogy a sportsziget mindenki szigete legyen. Az eredményeket és fejleményeket március végén facebook oldalukon publikálják.

Forrás: Városépítési Főosztály

fb share