A SPORTCSILLAGOK ÖSZTÖNDÍJÁT ÚJRA MEGHIRDETTÉK

Néhány nappal korábban újra meghirdették a Sportcsillagok-ösztöndíjat, melyet először 2013 végén ítéltek oda. A rendszer olyan fiatal sportolókat támogat, akik esélyesek arra, hogy felsőfokú tanulmányi idejük alatt olimpiai vagy paralimpiai versenyszámban világ-, Európa-bajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek. A támogatást korábban 111, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 35 év alatti sportoló kapta meg, a mob.hu közülük kérdezett meg néhányat.

Lőrincz Tamás egészen fiatalon bemutatkozott a nemzetközi elitben, húsz évesen Európa-bajnokságot nyert, a juniorok világbajnokságáról bronzéremmel tért haza. A londoni olimpián ezüstérmes lett. A kötöttfogású, 66 kilós birkózó 2013-ban ismét Európa trónjára ülhetett. A ceglédi sportoló a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának hallgatója.

"A TF sportszervezőnek tanulók, levelező szakra járok. Nagyon örülök ennek a támogatásnak, mert számomra az élsport mellett nagyon nehéz másra energiát forditanom, adott esetben a tanulásra. Ez a támogatás ösztönöz arra, hogy elvégezzem az iskolát, majd pedig diplomát szerezzek. Szóval több szempontból is nagyon jó ötletnek tartom ezt az ösztöndíj-programot" - összegzett a Junior Príma-díjas Lőrincz Tamás.

Kapás Boglárka az első ifjúsági olimpián, Szingapúrban két aranyéremmel tette le névjegyét a nemzetközi úszósportban. A debreceni születésű sportoló a pekingi olimpián, 15 évesen a Magyar Csapat legfiatalabbja volt, Londonban már rutinos olimpikonnak számított, 800 gyorson hatodik lett. A 21 éves Európa-bajnok úszónő az ELTE-n pszichológiát tanul, most kezdte a második félévet.

"Amellett, hogy óriási anyagi segitséget kapunk, számomra az is nagyon fontos, hogy a támogatással elismerik a kemény munkánkat, ezúttal nem csak a sportban, hanem a tanulmányainkban is. Ez az elismerés úgy gondolom, mindannyiunk számára ösztönzőleg hat a jövőt tekintve, és még több erőt ad az érzés, hogy sokan állnak mögöttünk, és bíznak bennünk" - fogalmazott Kapás Boglárka.

A dunakeszi Hagymási Anita és Réka a Dunakanyar kajakosaként nőtt fel. Mindketten a TF sportszervető szakára járnak, Anita harmad-, Réka első éves hallgató. Réka 2013-ban felnőtt világkupát nyert, U23-ban pedig Európa-bajnoki ezüstérmes lett, Anita U23-ban vb-4. helyezést szerzett.

"Nagy megtiszteltetés volt bekerülni a Magyar Sportcsillagok ösztöndíj-programba. Hatalmas segítség számunkra, hiszen mindketten évek óta válogatott szinten kajakozunk és ezidáig szinte teljes mértékben csak a családunk támogatására számíthattunk. A megkapott összegből elsősorban a szövetség által biztosított meleg vízi tábor kiegészítésére fordítunk. Mivel kis egyesületben, a MAFC-ban sportolunk, az ottani kiadásokra, például uszodabérletre, utazásra is jutott ebből az összegből" - mondta Hagymási Réka.

"Reméljük, a második félévben is sikerül bennmaradnunk a programban és akkor talán a nyári szezonban új eszközökkel, például lapáttal, esetleg egy új hajóval érhetünk el olyan eredményt, amivel bebizonyíthatjuk, méltóak vagyunk az ösztöndíjra" - tette hozzá Réka testvére, Anita.

Benkó Barbara hegyikerékpáros a SOTE optikus szakának másodéves hallgatója. A most 24 éves sportolónő, U23-asként részt vett a londoni olimpia versenyén, ott váltóhibát követően 27. helyen végzett. A pilisvörösvári versenyző junior korában világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet is nyert. A SOTE mellett akár Riót is megcélozhatja.

"Nekem nagy segítség ez az ösztöndíj, mert a csapatom a téli melegégövi edzőtáborokat nem finanszírozza, így ebből a pénzből el tudtam menni kétszer is, három illetve két hétre edzeni, ahol kiváló edzésmunkát tudtam végezni, ami otthon a hóban és fagyban nem lehetséges. Fontos még, hogy a tanulmányaim és edzések mellett nem kell extra munkát vállalnom, hogy eltartsam magam. Ki tudok jönni ebből a pénzből, amíg nem jön a szezon, és akkor már reménykedhetek némi versenyeken nyert pénzdíjban is. Ez nagyon-nagy segítség, mert még többet tudok nyújtani edzésen és az egyetemen is!" - fogalmazott Benkó Barbara.

A világbajnoki ezüst- és bronzérmes evezős Galambos Péter az Óbudai Egyetemen tanul. A váci könnyűsúlyú egypárevezős a Keleti Károly Gazdasági Karon utolsó féléves hallgató, gazdálkodás menedzsment szakra jár.

"Számomra nagyon nagy segítséget jelent ez az ösztöndíj, mivel tanulás és sport mellett nincs lehetőségem, se időm dolgozni, így jelenleg ösztöndíjakból tudok gazdálkodni, eltartani magam, finanszírozni a felkészülésem. Az élsport sok lemondással és sok ráfordítással jár" - összegzett a korábbi világkupagyőztes sportoló.

A Sportcsillagok ösztöndíjára való jelentkezés határideje: 2014. február 21.

Forrás: MOB

fb share