Miért tűnik nehezebbnek sötétben a futás?

Különösen most a téli időszakban sokan kényszerülnek rá, hogy sötétben végezzék az edzéseiket. Biztosan többen érezték már úgy, hogy ilyenkor valahogy nehezebben megy, lassabban futnak, nagyobb erőfeszítésbe kerül a máskor kényelmes idő elérése. Kutatók megállapították, hogy valóban így van és a vizuális érzékeléshez van köze a dolognak.

Amikor sötétben futunk, csak a hozzánk közel eső tárgyakat látjuk tisztán, ez pedig olyan érzetet kelt, mintha gyorsabban "haladna el" a táj.

Az essex-i egyetem kutatói 12 fiatal férfival végeztek egy futópados tesztet, amelynél a futóknak csupán megérzéseikre hagyatkozva kellett 5 km-t időre futniuk, majd feljegyezték az érzékelt erőfeszítésük mértékét, valamint hogy mennyire pontosan találták el a távot és a tempót. Közben képernyőn erdei ösvényt láthattak a résztvevők, de az egyik alkalommal a táj lassabban, egy másik alkalommal pedig gyorsabban haladt, mint a futók tényleges tempója.

A felgyrsított táj esetében a futók nagyobbnak gondolták az erőfeszítésüket, hamarabb fáradtak és kevesebbnek becsülték a megtett távot. A sötét ugyanilyen hatással lenne, a kutatók szerint. Míg a lassított táj esetében gyorsabban futottak és kevésbé érezték megterhelőnek.

Korábban kerékpárosokkal is végeztek hasonló tesztet amely ugyanezt az eredményt adta. A lényeg tehát, hogy a vizuális ingerek erősen befolyásolják, hogy mennyire érezzük megerőltetőnek az edzést, ha azt hisszük, nagyobb távot tettünk meg, fáradtabbnak érezzük magunkat, függetlenül a ténylegesen megtett távtól vagy valós tempótól.

Forrás: Edzésonline

fb share