Nagy mezőny készül Budapestre

Február 17-én lezárult a Budapesten, március 25 - 30. között megrendezésre kerülő Fedett pályás Veterán Atlétikai Világbajnokság nevezési határideje.

Miről beszélnek a számok - kérdezte a Magyar Atlétikai Szövetség honlapja a VB versenyigazgatóját, Schwartz-Nagy Attilát.
- Nagy örömmel mondhatom el, hogy a világbajnokságra 70 országból közel 4000 atléta regisztrált, a legtöbben, 516-an Németországból. Külön öröm számunkra, hogy több mint 320 honfitársunk is leadta a nevezését, ami a második legtöbb a regisztrált nemzetek között. Csupán érdekességként említeném meg, hogy olyan különleges helyekről is várunk indulókat, mint például a Virgin-szigetek, Sri Lanka vagy éppen Paraguay.

Ez a közel 4000 induló hány versenyszámban áll rajthoz?
- Az eseménnyel kapcsolatban ki kell emelni, hogy általában egy atléta nem csak egy számban indul, hanem legalább kettőben. A nevezési időszak során 8241 rajthoz állást regisztráltunk. Ebből 5586 férfit és 2655 nőit.

Melyek lesznek a legnépszerűbb versenyek?
- A legnépszerűbbek egyértelműen a sprintszámok. 200 méteren 761, 60 méteren 651, 400 méteren 510 atléta indulása várható. A szabadtéri versenyek közül a legtöbben/500 fő a félmaratonra adták le a nevezésüket.

Különlegességekről is árulkodnak a nevezések?
- A verseny legidősebb indulója várhatóan az idén 98. születésnapját ünneplő olasz Giuseppe Ottaviani lesz, aki 9 versenyszámra nevezett! Tudom, a hölgyek koráról nem illik szót ejteni, de meg kell említnem a 95 éves kanadai Olga Kotelkot, aki 11 számra regisztrált.

Hogy áll a verseny előkészítése?
- A Fedett pályás Világbajnokságot egyszerre négy helyszínen fogjuk megrendezni. A klasszikus fedett versenyszámokat a Syma "A" és "B" csarnokában rendezzük meg, ahol a világon elsőként két fedett pályát állítunk fel, ugyanazon az épületen belül. Minden bizonnyal ez is nagyon vonzó volt a több ezer nevező számára, mint ahogy az is, hogy a szabadtéri dobószámokat nagyon közel, a KSI pályán és a Dobófészernél fogjuk lebonyolítani. A hosszútávú versenyszámoknak/ gyaloglás, mezei futás és félmaraton a Városliget lesz az otthona.

Egy ilyen volumenű verseny sportszakmai lebonyolításában hány fő vesz részt?
- A lebonyolításához 160 versenybíróra és ugyanennyi önkéntesre van szükségünk. A versenybírók kiválasztása szakmai szempontok alapján már megtörtént. A világbajnokság presztízsét mutatja, hogy azok a versenybírók, akik most nem kerültek kiválasztásra, azok döntő többsége önkéntesnek jelentkezett, mert nem szeretnének kimaradni a nagy eseményből. Ettől függetlenül természetesen továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését.

Forrás: MASZ

fb share