Napsütésben futottunk fel az ország tetejére

Ragyogó napsütésben 1250 futó állt rajthoz május 28-án, a 14. Kékes Csúcsfutáson, hogy felfussanak az ország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre. Több olyan induló is volt, aki már tizennegyedszerre indult neki a hegynek.

Igazi tavasz végi idő, 23 fok várta a mátrafüredi rajtban a futókat. A sportpálya megtelt a bemelegítő köröket futó résztvevőkkel. 1250-en indultak neki, hogy a 343 méteren lévő rajtból 11,6 kilométer, 671 méteres szintkülönbség legyőzése után érkezzenek fel az 1014 méteren található célba. A csúcson 7 fokkal hűvösebb idő várta a célba érkezőket, de az útvonalon végig sütött a nap, így sokan vettek magukhoz vizet a frissítőállomásokon, vagy nedvesítették meg szivacsaikat.

A férfiak versenyében Pelsőczy Attila szakította át elsőként a célszalagot, 48:25-ös idővel. Olyan boldog volt, hogy amint a nyakába akasztották az érmet, azonnal odarohant a csúcsot jelképező kőhöz, és megérintette a tetejét. A második Kassai Károly volt (48:50), a harmadik pedig Beda Szabolcs lett (49:57), aki ezzel - több mint 3 perccel megjavítva idejét - megismételte tavalyi teljesítményét.

A hölgyeknél igen szoros versenyben dőlt el az első hely, a célba a balassagyarmati Fábri Andrea ért elsőként 1:03:23-as idővel, 4 méterrel és 5 másodperccel megelőzve Ladányi Tímeát (1:03:28). "Pontosan nem is tudom, mikor csapódott mellém Timi" - mondja a győztes. "Tíz és fél kilométernél oldalra néztem, és akkor láttam meg, hogy ott jön. A célegyenesben ez még jobban hajtott, így belegyorsítottam az utolsó méterekre." A női mezőnyben harmadikként Aba Judit futott be, ideje 1:04:29 volt.

Az elsők után folyamatosan érkeztek célba a résztvevők, miközben a célegyenes - a kékestetői sípálya - mentén a szurkolók hangos drukkolása kísérte őket, igazi futófesztivál-hangulatban. Minden teljesítő egyedi érmet kapott a nyakába, és ezután kép is készült rólunk az ország legmagasabb pontját jelképező piros-fehér-zöld kővel.

Kocza István, Rubik-kocka kirakó világbajnok már tizennegyedszer teljesítette a Kékes Csúcsfutást. "Nagyon jó volt, ennek az eseménynek olyan hangulata van, amit nem szabad kihagyni. Ráadásul az időjárás is kegyeibe fogadott minket, és nem esett az eső. Jövőre is szeretném lefutni a jubileumi tizenötödiket!"

A BSI következő eseménye június 5-én a 16. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála lesz.

Eredmények:

Nők:
1. Fábri Andrea (Vitalitás SE) 1:03:23
2. Ladányi Tímea (Óbudai Futókör) 1:03:28
3. Aba Judit (Margitszigeti Atlétikai Club) 1:04:29

Férfiak:
1. Pelsőczy Attila (TFSE) 48:35
2. Kassai Károly (Merkapt SE) 48:50
3. Beda Szabolcs (Honvéd SE) 49:57



fb share