Ők is az 5. BSI Balaton Szupermaratonra készülnek: Dupláznának az idei győztesek

Nem kis feladatot tűzött ki maga elé az 5. BSI Balaton Szupermaratonra a Jászberény Futászai formáció. Idei kategóriagyőzelme után a négyfős váltó a verseny történetében első alkalommal jövőre duplázni szeretne. Járomi Béla eddig minden alkalommal ott volt a csapatban, és elmondása szerint győzelmük esetére egy meglepetéssel készülnek.

- Járomi, Nyitrai, Kardos és Sebestyén. Mindig ezek a nevek sorakoztak a Jászberény Futászai mögött?
- Egy kis változás mindig akadt, azonban szervezőként minden évben részt vettem a Balaton Szupermaratonon. Az idei győzelmünk után nem szerepelt semmilyen érv a változtatás mellett. Ez a négyes legutóbb a Bécs-Budapest Maratonon is végig versenyben volt a dobogóért, végül egy kecskeméti csapat szorított vissza minket a negyedik helyre. Öt percen múlott mindössze a sikerünk. A futás révén ismerkedtünk meg, de nagyon jó közösséget alkotunk, és vérmes reményeink vannak a jövőre nézve. A verseny történetében még sosem tudott duplázni csapat, mi azonban szeretnénk megtörni ezt a sorozatot.
- Különböző településeken éltek, ez mennyiben nehezíti a felkészülést?
- Természetesen közös edzésekre nincsen lehetőségünk, de ezzel nincsen probléma. Tisztában vagyunk egymás képességeivel, a felkészülés pedig egyedül is jól halad. Nyitrai Csaba csapattársam például több versenyt is megnyert az utóbbi időben, így nincs kétségem afelől, hogy tavasszal is jó formában lesz. Én is erre készülök, igaz edzéseim inkább alkalomszerűek, hetente kétszer húzok futócipőt. Miután reggel 6 órakor már a munkában vagyok, így a koraesti órákra időzítem a futásokat, 10-15 kilométert szoktam kitűzni. Rendszerint egyedül edzek, ez alól kivételt a nyár jelent, amikor barátnőm biciklivel kísér, amivel általában gyorsabb tempóra tud ösztönözni.
- Hogy kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal?
- Még a nyolcvanas években rendeztek Budapesten egy versenyt, ahol meghirdették, hogy az első ezer célba érő Adidas pólót kap ajándékba. Hihetetlen nagy dolognak számított ez akkoriban, így többszörösen is motivált voltam. Sikerült beverekednem magam az első ezerbe, és az a verseny örök emlék számomra. Mind a mai napig megvan az a póló, igaz kissé megsárgult, de eszmei értéke számomra hatalmas. Ha tehetem, azóta is minden BSI versenyen rajthoz állok, évtizedek óta nem tudom megunni.
- És mi a sikeretek titka?
- Végy magad mellé három jó futót. És akkor nem lehet gond. Komolyra fordítva: elsősorban a csapatszellem. Ha bármi széthúzás is jelen lenne a csapatban, sosem érhetnénk el sikereket. Emellett rendkívül lényeges a körítés is. Például a barátnőm segít a nevezésben, intézi az ügyeinket, sőt, az utolsó napon kocsival kísér bennünket. Apróságok, mégis rengeteget számítanak!



fb share