Pallang Ottó egyéni csúcsot szeretne

A főváros XXII. kerületében élő Pallang Ottó úgy érzi, egyéni csúcsot fog futni a 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maratonon, és életében először 4 órán belül teljesíti a klasszikus távot.

- Hogyan fogott meg a futás?

- A triatlon mindig is érdekelt, és egyszer láttam 18 éves koromban az ironmanről egy műsort. Ez megihletett, mert azt mondták benne, hogy ha a maraton nincs meg, akkor az ironmant el lehet felejteni. Úgyhogy fokozatosan elkezdtem növelni a lefutott távolságot. Elindultam félmaratonon először 2004-ben. Igaz, akkor elég felkészületlenül vágtam bele, hiszen 15 kilométer fölött még nem futottam. A következő évben már fölkészültem annyira, hogy 4 óra 21 perc alatt sikerült teljesítenem a maratont.

- Nagyon nehéz volt az első?

- Érdekes volt, az első maratonomra azt mondanám, hogy túlkészültem rá, úgyhogy nem éreztem, hogy nagyon megviselt volna. A 35. kilométerem volt akkor például a leggyorsabb, de egész táv alatt nem találtam holtpontot. Az is igaz, hogy a közönség nagyon sokat segített, meg néhány kilométerenként volt egy dobos, vagy egy együttes. Az valami hihetetlen erőt adott nekem. Ehhez képest tavaly, amikor 4 óra 13-at sikerült, a 25. kilométernél, aminél többet edzésen sem futottam, azt éreztem, hogy ebbe most bele kell sétálnom. Minden maraton más. A hosszú edzésekre nagyon odafigyelek, a félmaratonokra a gyorsabb futásokkal lehet jól felkészülni, de a maratonnál egyértelműen a hosszabbakra kell helyezni a hangsúlyt. A többi jön magától, a tömeg viszi az embert. Ez segít jobb időt futni, mint, amit az edzésen elvileg tudnék. Fejben kell eldönteni, szerintem az emberek nagy része meg tudná csinálni fizikailag. Akarni kell, elfogadni, hogy nincs megállás, menni kell.

- A 6. Budapest Maratonod lesz ez, máshol is elindultál ezen a távon?

- Egyetlen egyszer megpróbáltam. Volt egy ilyen kísérlet, hogy Csepel-sziget Maraton, vagy valami hasonló. Szervezettségében nem tudta felvenni a versenyt a Budapest Maratonokkal. Ráadásul nekem sem sikerült túl jól, egy frissítőpontot kihagytam, nem állt ott senki, és rossz fele mentem. Alig értem el a következőt, majdnem meg kellett állnom, mert éheztem menet közben.

- Ez lesz a jubileumi 25. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton, számíthatunk esetleg egy négy órán belüli futásra tőled?

- A tervem mindenesetre ez lesz, az utóbbi két évben közel kerültem hozzá. Ráadásul a mostani félmaratonos eredményemen felbuzdulva, ahol az egyéni csúcsomat futottam, van okom reménykedni. Múlt héten pedig egy 35 kilométer 3 óra húsz alatt sikerült, a maradék hét kilométert kellene megcsinálni 40 perc alatt. A tömegeffektussal számolva azt gondolom, elérhető a 4 óra alatti idő. Nagyon boldog lennék, ha sikerülne itt is az egyéni csúcsomat megdönteni.



fb share