Sipka Bálint és a négyperces ezrek

Tavaly ősz óta nem állt rajthoz versenyen a budapesti Sipka Bálint, aki a közel egyéves kihagyást a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon szeretné megtörni. A versenyválasztás sem véletlen: Bálint 2004 óta szinte minden alkalommal ott volt a Városligetben. Mint mondta, jelenlegi állapota szerint a 4 perces ezrek is összejöhetnek, ami már évek óta nagy vágya.

- Mennyire telített a versenynaptárad idén?

- A tavaszi idény egy sérülésből fakadóan teljesen kimaradt, így az első versenyem ebben az évben a Nike Budapest Félmaraton lesz. Várom már nagyon a visszatérést, hiszen számításaim szerint 2004 óta egy kivételtől eltekintve minden alkalommal itt voltam a Városligetben. A hiányzás is igazoltnak nevezhető, mert különböző okok miatt a verseny időpontja megváltozott, az új nap pedig egy nyaralással ütközött.

- Milyen sérülés hátráltatott ennyire hosszú ideig?

- A Balaton Maraton második napján 14 kilométer után szúró fájdalmat éreztem a lábamban. Korábban egyszer már volt példa erre egy félmaratonon, de akkor nem sokkal a befutó előtt, így teljesítettem a távot. A Balatonon azonban még rengeteg volt hátra, és 1500 méternyi szenvedés után, mikor már gyalogolni is alig tudtam, feladtam a küzdelmet. Feltehetőleg a sorozatos terhelés válthatta ki ezt a sérülést, ugyanis a szervezetem nem volt tudott kellő mértékben regenerálódni.

- Mit mondott az orvos?

- Az igazat megvallva a kontrollra még nem jutottam el, ugyanis maga a fájdalom 2-3 hét után teljesen elmúlt, és a lustaságom, illetve a sok munka miatt egészen egyszerűen kimaradt a szakmai értékelés. Néhány ismerősömmel egyébként arra jutottunk, hogy feltehetőleg a porccal lehetett a probléma, és miután viszonylag gyorsan csillapodott a fájdalom, valamiféle leválás történhetett meg. Egy biztos, az impulzusszerű edzések helyett előnyösebb lenne a rendszeresség.

- Ez esetben a nyári edzésprogramod már erre az elvre épül?

- Az elképzelés mindenképpen: heti három reggel szeretnék futni, átlagosan egy-másfél órát tudok erre szánni, így általában 8-15 kilométer közötti távval számolok. A hosszú futások sem érik majd el a félmaratoni távot, csak a 18 kilométert. Szerencsésnek tarthatom magam, miután a XVIII. kerületben élek, így a kertváros mellett egy turistaútra épülő erdős részre tudom helyezni a felkészülést. Az edzésekre olykor elkísér édesanyám is, igaz vele csak az első kilométereken futok együtt, utána a saját tempómra koncentrálok.

- Édesanyád a versenyre is elkísér?

- Természetesen! És nem csak szurkolóként. Az egész évet végigfutotta, ott volt a T-Home Vivicittán, a Kékesen és most szombaton a Hortobágyon is. Igaz, ez a hőség nem annyira feküdt számára, ez inkább az én terepem. Szerintem melegben futni igazán életszerű. Talán még szeptember elején is sokat fog sütni a nap.



fb share