Szemelvények a Spuri Magazinból: Izomsérülések

A tavaszi futószezon kezdete előtt nem árt tisztában lenni a sérülések fajtáival és a kezelési módszerekkel. A Spuri Magazin tavaszi számában erről is olvasható cikk.

Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható. Sokszor a beteg nem fordul időben orvoshoz, így a megkésett diagnózis a gyógyulás esélyeinek jelentős romlását okozhatja. Az izomsérülések közé tartozik a lágyrészzúzódás, az izomszakadás és a vérömleny.

Az első esetben a fizikai behatás csak a bőrt, esetleg az izmot károsítja. Izomszakadás esetén viszont az izom folytonossága megszakad, ami nagyfokú fájdalommal jár. A vérömleny pedig az a sérülésfajta, amikor az izmot felépítő izomrostok között vérzés alakul ki.

Fájdalom egyébként kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható. Izomsérüléshez gyakran társul ínszalag- és csontsérülés is. Az izomsérülések kezelésének első lépése az immobilizáció és a kompresszió, vagyis a sérült végtag nyugalomba helyezése szoros kötözéssel. A mozgás megkezdése azért nagyon fontos, mert segíti az izomzat helyes regenerálódását, biztosítja a sérült izom szerkezetének újjáépülését. Az izom terhelését csak fokozatosan, tervezetten szabad emelni.

Az Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny című írás a Spuri Magazin tavaszi számában Az orvos oldala rovatban lesz olvasható. A március közepén megjelenő futószaklap 112 oldallal jelentkezik!

Egy lapszám ára előfizetőknek 795 helyett 725 forint, Spuri FutóKártyával 650 forint. A lap következő 2011-ben két megjelenő számára 2011. március 1-ig 1450 forintért fizethetsz elő. Ha van Spuri FutóKártyád, az előfizetés 1300 forint. A már megjelent lapszámokat megvásárolhatod a BSI nevezési irodájában és a budapesti Spuri Futóboltban, amíg a készlet tart.

A Spuri Magazin előfizetéséről itt találsz részletes információkat >>>



fb share