49 órányi gyötrelem át az Alpokon

2011 után egy magyar csapatnak, az ultramaratonista Lőrincz Olivér, Medgyessy Gergely, Zenyik Róbert-triónak sikerült teljesítenie először szintidőn belül a Traversée nevű erőpróbát.

Az Alpok hegyei között kanyargó, Chamonix és Briancon között 203 kilométeres távot 49 óra 5 perc 40 másodperc futották le. Eközben brutális mennyiségű szintet emelkedtek, a 13 ezer méternyivel másfélszer feljuthattak volna tengerszintről a Mount Everestre. A futás közben végig magukra voltak utalva, csak öt ponton találkozhattak segítőikkel, akik felszerelést, száraz ruhát - ez kellett is, a csapatot követő beszámoló szerint sokat esett az eső -, vagy frissítőket adhatnak nekik. A futók nem sokat pihentek, csak párszor álltak meg alig egyórás alvásra.

A Traversée-n először 2011-ben egy francia csapatnak sikerül végigmennie, majd idén meghirdették, hogy bárki megpróbálkozhat vele. 11 csapat nevezett, a magyarok előtt hatan indultak el, egyik egység sem ért célba.

A szabályok szerint egyszerre csak egy csapat lehet a pályán, a három tagnak együtt kell haladni, és gps-en követhetőnek kell lenni.

Forrás: Sportgézafb share