A kontinens hegyifutói Franciaországban

Huszonhat nemzet vett részt Franciaországban a 13. Hegyifutó EB-n. A magyar válogatott legjobb eredményét a szakág 2013-as bajnoka, Szabó Sándor érte el, aki a technikás pályán a 29. helyen ért célba. Ez minden idők legjobb magyar helyezése a hegyifutó EB-ken. A mezőny erősségét mutatja, hogy több neves specialista is a vert mezőnyben végzett.

Egy körön belül 250 méter fel és le szintkülönbség volt a 4,2 km-es pályán. A férfiaknak 3, míg a hölgyeknek 2 kört kellett futni.

"- Életem első Hegyifutó Európa-bajnokságán vettem részt - kezdte értékelését Szabó Sándor.
- Nagyon megszenvedtem ezért a 29. helyért. Tulajdonképpen tapasztalatszerzés volt a legfőbb célom, ha ezt helyezésre kellene kivetíteni, akkor azt mondanám, hogy a VB-n elért 47. helyemnél szerettem volna előrébb végezni, mint ahogyan ez sikerült is. Nagyon élveztem, jó volt ilyen erős és technikás pályán futni. Remélem, hogy lesz még lehetőségem hasonló szintű versenyeken indulni! "

A férfiaknál az olasz Dematteis ikrek uralták a mezőnyt; Bernard nyert, Martin pedig harmadik lett, aminek köszönhetően a csapatversenyben is ők végeztek az élen. A Szabó Sándor, Pelsőczy Attila (48. hely) és Fonyó Sándor (54. hely) összetételű magyar trió 11. helyezést ért el.

A nőknél a többszörös világ – és Európa-bajnok osztrák Andrea Mayr győzött magabiztosan. Csapatban itt is az olaszok diadalmaskodtak. A magyarok közül Kodzsagogov Zsaklin az 55., Zoltáni Tenke az 57., Laluska Zsuzsa pedig az 58. helyen ért célba, csapatban a 15. helyen végzett a hármas.

Forrás: MASZfb share