A fókuszban London

Megbeszélés a MOB és a MASZ között

A nyári sportidény befejezése után folytatódnak a konzultációk a Magyar Olimpiai Bizottság és a szövetségek között, fókuszban a 2012.évi Olimpiai Játékokkal. Október 28-án (szerdán) az atléták kezdték a sorozatot. A találkozó előtt Kovács Tamás MOB sportigazgató 14 kérdésre kért rövid, írásbeli választ a szövetség szakvezetőitől. Ennek alapján a keretekben és a felkészülésben résztvevő szakemberek személyében történt változásokról, a felnőtt és korosztályos világversenyeken való szereplés értékeléséről, a londoni célkitűzésekről, a kvalifikációs rendszerről,

a központi és egyesületi munka összhangjáról, a létesítményhelyzetről, a doppingellenes küzdelemről konzultálnak, de a jövő évi első ifjúsági olimpiai játékokra való felkészülést is a témák között szerepelt.

Gyulai MártonGyulai Márton MASZ főtitkár a mob.hu-n az alábbiakban foglalta össze a megbeszélést: "- Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az olimpiai sportágak közül elsőként vehettünk részt a londoni előkészületekkel kapcsolatos konzultáción. Több csoportban tárgyaltuk végig a tervezett tennivalókat, a jelenlegi helyzetet.

Elsőként az idei berlini VB-ről számolt be Dornbach Ildikó szakmai igazgató, aki a jövőre nézve bíztatónak itélte, hogy a VB-n szerepelt atléták - egy kivétellel - tudásuknak megfelelően szerepeltek, döntő közeli, elődöntős, vagy idei legjobbjuk közelében teljesítettek. Kb. 18-20 olyan atlétánk van, akik a legmagasabb szinten, az un.-A- keretben kaptak besorolást a jövő évre.

A második pont a magyar atlétikai szövetség stratégiája volt, ami egészen 2020-ig tervezi már a sportágat.

Nagyon jól esett nekünk, hogy a MOB elismerte ezen törekvéseinket, hangsúlyozva és kiemelve szélesebb körű fontosságát is.

Ezen kívül szó esett az egészségügyi ellátásról, ami sajnos az egyik leggyengébb pontja a jelenlegi magyar sportnak.

A másik nehéz helyzet a financiális kérdés. Már-már katasztrófa, ami a magyar sportban jelenleg uralkodik. Az utófinanszírozási megoldások, a támogatások közel fél éves csúszása kritikus helyzetbe hozzák a szövetségeket. Ha ez továbbra is fenn áll, akkor nem csak a felkészülés, hanem a jövő évi EB és a 2012-es olimpia is veszélybe kerül a magyar eredmények tekintetében.

Dióhéjban erről volt a MASZ és a MOB megbeszélésén, és azt hiszem mindkét fél jó szájízzel állhatott fel az asztaltól. Az olimpiai bizottság megnyugtató információkat kapott, a szövetség pedig azt a bizalmat és támogatást érezhette, ami segíti további munkáját."

Forrás: MASZ

fb share