A futás, mint születésnapi ajándék

Idén szeptemberben ünnepli 60. születésnapját Déginé Vér Mária, aki egészen egyedi vállalással szeretné ezt emlékezetessé tenni. Az első kihívást a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton jelenti majd, ahol szeretne két órán belüli idővel célba érni.

- Viszonylag későn indult aktív sportolói pályafutásod. Mi vonzott le első alkalommal a Margitszigetre futni?

- Sajnos meghalt a férjem, én pedig úgy éreztem, valamit kezdenem kell az életemmel. Közös gyermekeink nem voltak, ezért szükségem volt egy közösségre, ahol ismét megtalálhatom önmagam. Egyszer lesétáltam a Margitszigetre, és megkérdeztem Monspart Saroltát, csatlakozhatok-e hozzájuk. Ő elég szigorúan állt hozzám, de felajánlotta a lehetőséget.

- És éltél vele?

- Már első alkalommal megtetszett a társaság, olyan jó volt velük lenni, hogy már értük megérte lemenni. Természetesen a teljesítmény is fontos volt: kezdetben inkább csak gyalogoltam, és kisebb résztávokon kocogtam, de idővel egyre inkább a futás vette át a szerepet. Ötvenévesen futottam le első szigetkörömet, ami hatalmas élmény volt. Ezt követően pedig annyi bíztatást és jó tanácsot kaptam az edzőktől és a futótársaktól, hogy elindultam az első versenyemen is. Szép lassan építkeztünk, először egy rövidtávú kihívást kerestünk, később már 10 kilométeren álltam rajthoz, majd jött az első félmaraton, és így tovább.

- Hogyan emlékszel vissza a 2002-es Nike Budapest Félmaratonodra?

- Rengeteget edzettünk előtte, és nagyon izgultam, hogy sikerüljön. Edzésen 10-12 kilométereket futottunk, ezért a verseny felénél nem meglepő módon hullámvölgybe kerültem. Fejben nagyon ott kellett lennem, hogy ne adjam fel. Arra koncentráltam, hogy két edzés távolságát kell egyben lefutnom. Szerencsére edzőim és csapattársaim több alkalommal is feltűntek a partvonal mellett, és olyan őszinte bíztatást kaptam tőlük, hogy úgy éreztem, nem hagyhatom cserben őket. Még most is nagy élményként élem meg, mikor eszembe jut a célba érés.

- Idén milyen elvárásokat fogalmaztál meg magadban?

- Szeptemberben leszek hatvanéves, és nagyon remélem, hogy még a hatodik iksz felett is képes leszek két órán belül teljesíteni a félmaratoni távot. Debrecenben a tavasz folyamán 1:55 körüli idővel értem be, nagyon boldog lennék, ha ez ősszel is sikerülne. Mindent meg is teszek érte: júliusban elvileg szünetel a felkészülés, de néhány társammal heti kétszer így is kijárunk a szigetre. Egyébként készülök egy másik meglepetéssel is: a 60. születésnapomat 60 kilométerrel szeretném megünnepelni. Persze nem 24 órán belül, de három nap alatt szeretnék 4-4-4 szigetkört lefutni. Pár barátom felajánlotta segítségét, akikre nagy szükségem is lesz szeptemberben!



fb share