Bekele címvédésre készül Szentendrén

Az elmúlt esztendőkben Belgium bebizonyította, ha mezei futásról van szó, igenis számolni kell az atlétáival. Atelaw Bekele és Jeroen D'Hoedt voltak már győztesei a SPAR mezei futó Európa-bajnokságnak, és most mindketten elszántan készülnek, hogy december 9-én a Skanzenben is a dobogó tetejére állhassanak.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ad otthont a kontinensbajnokságnak, Budapesthez közel, a Duna-parton, a festői szépségű tájjal és különleges épületeivel nem mindennapi helyszínt adva a versenynek.
Bekele tavalyi Velenje-i győzelmével történelmet írt, hiszen ő szerezte meg a felnőtteknél Belgium első aranyérmét. Idén nagy reményekkel vágott neki a szezonnak, komoly esélye volt arra, hogy a helsinki Európa-bajnokságon 10000m-en diadalmaskodjon, ám márciusban egy sérülés minden álmát szertefoszlatta.

"Tavasszal Anchilles-sérülést szenvedtem, majd rendbe jöttem ugyan, de egy etiópiai magaslati edzőtáborozás közben megbetegedtem. 1700m magasban tréningeztem naponta kétszer, heti 170 km volt a lábaimban, de mire a tábor végéhez értem, beteg lettem. Galandféreg és három parazita tanyázott a szervezetemben, s még mindig szednem kell a gyógyszereket. Így Gentben még messze nem tudom majd a tőlem elvárt teljesítményt hozni, a viadal után vissza is utazom Addisz-Abebába, hogy ott folytassam el felkészülést a mezei futó Európa-bajnokságra"- folytatta Bekele. A belga sztár hét hónap után áll ismét rajthoz a genti mezei futó váltóversenyen.

"A Roeselare-i verseny (november 25.) előtti napokban térek vissza Belgiumba. A célom természetesen az, hogy idén megvédjem az Európa-bajnoki címemet, majd a CrossCup-ban (belga mezei futó-sorozat) kívánok versenyezni, ahol szintén diadalmaskodni szeretnék." D'Hoedt 2009-ben a junior férfiak versenyében bizonyult a legjobbnak, 2010-ben 4. lett az U23-asok között, tavaly Velenjében egy térdsérülés akadályozta a részvételben. Szentendre az utolsó lehetőség a fiatal belga számára, hogy begyűjtse az U23-as kategóriában az aranyérmet.

"A térdproblémám mára már a múlté, azonban az elmúlt időszak sem volt problémamentes, ugyanis beteg lettem. Az Amerikai Egyesült Államokban késő tavasszal kaptam el egy betegséget, amely súlyos lázzal járt. Még mindig messze vagyok a csúcsformámtól"- tette hozzá D'Hoedt, aki reméli, a következő hetekben teljesen rendbe jön. Tervei szerint már ő is indulna Roeselare-ben. Sőt, teljes erővel készül arra, hogy diadalt arasson Szentendrén december 9-én.

Forrás: A Mezei EB hivatalos honlapja

fb share