Nagyon közel a világszínvonalhoz - az alagúton is áfut majd a mezőny

Sajtótájékoztatót tartottunk a jövő hétvégi 30. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál felvezetéseként, ahol számos érdekesség elhangzott, s megköttetett egy fontos szerződés is.


A verseny útvonalába illeszkedő helyszínen, a Columbus hajón a BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád - aki a 6. Budapest Maratontól csatlakozott a szervezéshez - elmondta: "Nagyon nagyon közel vagyunk a világszínvonalhoz, közvetlenül Berlin, New York és London mögött állunk, a világ egyik legszebb versenypályája a miénk, ezt bizonyítja a külföldi nevezői létszám folyamatos emelkedése. Idén már több mint nyolcezer külföldi nevezés érkezett, 2010-hez képest megháromszorozódott ez a szám. Az, hogy bárki csatlakozhasson, már az első évben is fontos volt, idén október 10-11-én 8 távon, több mint 25 ezer nevezést remélünk. Ez óriási csúcs lenne az esemény történetében."

Máth István, a BSI másik ügyvezetője, aki a harmincból harminc Budapest Maratonon ott volt (illetve lesz) szervezőként, elmondta, az első napon a Városligeten belül zajlanak a versenyek, amelyek közül a leghosszabb ötkilométeres lesz, de ők is ugyanabból a rajtból indulnak és ugyanabba a célba érkeznek, mint a 42 kilométeres szám résztvevői. A maratonon igazi újdonságnak számít, hogy a budai alagúton is átfut majd a mezőny. Hozzátette: 11 frissítőállomás, 38 zenei pont és öt szurkolói zóna lesz az útvonalon.

A sajtótájékoztató keretében együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kocsis Árpád. Ezzel a minisztérium a sport népszerűsítésének fontossága, a magyar társadalom körében a sport minél szélesebb elterjedése mellett tette le a voksát. Balog Zoltán kiemelte: "Nemcsak a futásban a pályán, hanem a szervezésben is együtt lehetünk. A magyar sportnemzet, szeretnénk ha sportoló nemzet is lenne, és innen már csak kis ugrás, hogy sportszerű nemzetté váljunk. "Az elmúlt években nagy előrelépéseket tettünk, idén szeptembertől már 1 millió 173 ezer gyerek vesz részt a mindennapos testnevelésben, az igazolt utánpótláskorú sportolók száma pedig az elmúlt években 114 ezer fővel nőtt. A maratonról szólva pedig egy szubjektív meglátás: ez az a verseny, ahol soha senkitől semmilyen negatív megjegyzést nem hallottam, sem rám, sem másra. Ez nagyon nagy dolog."


Az EMMI csapata idén is fogyatékkal élő sportolókkal fut együtt a Flora Maratonstafétán, többek között rajthoz áll Balog Zoltán, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Farkas Anikó kabinetvezető is. Dr. Szabó Tünde megjegyezte, az EMMI-nek nagyon nagy kihívás, hogy minden évben ott legyen a versenyen. "Összesen 134 munkatársunk nevezett be valamely versenyszámra, amely nekünk is rekordnak számít. Az iskolákat is be kívánjuk vonni, idén először lesz EMMI Suli Futam. Fontos, hogy a diákok körében is elterjedjen a sport szeretete." Novák Katalin hozzátette: "Az, hogy mi szülőként milyen példát mutatunk gyermekeinknek, rendkívül meghatározó. Futni bárhol, bármikor lehet, minimális befektetés kell csak hozzá." Ő idén a Coca-Cola Testébresztő 30 kilométeren indul, jövőre azonban - Monspart Sarolta segítségével és Jegyes-Tóth Kriszta társaként - a 42 kilométeres versenyszámban tervez rajthoz állni.

A főszponzor képviseletében Erwin Schmuck ügyvezető igazgató bécsi emlékeit elevenítette fel, amikor félmaratonistaként átélhette a célba érkezést. Azóta mindig jelen van a budapesti eseményen. "Számomra minden induló győztes!" - egészítette ki. Ide kapcsolódik, hogy Iváncsics Zsolt, a SPAR egyik áruházának vezetője most már hagyományosan speciális bevásárlókocsival, a Kossuth Lajos Gyermekotthon lakóit támogatva. Idén húsz-húsz kilométeren keresztül tol majd egy-egy gyermeket, a 40. kilométertől pedig egyszerre három összekapcsolt bevásárlókocsival tervez futni, amelyekben három gyermek ül majd.

Egy videóüzeneten keresztül Haile Gebrselassie, a kétszeres olimpiai bajnok hosszútvfutó is megszólalt. Üdvözölte a verseny résztvevőit, és felelevenítette, hogy 1994-ben indult a mezeifutó-vb-n Magyarországon. Megosztotta tapasztalatait is, kiemelte többek között az ötkilométerenkénti frissítés jelentőségét. "A budapesti pálya a környezet kapcsán is egyedülálló, ugyanúgy mint az én hazám, Etiópia is."

Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok a nők sportban betöltött szerepét emelte ki, Miklósa Erika pedig arról beszélt, hogy elindította a lavinát a Magyar Állami Operaházban, egyre többen futnak közülük is.


A 42 év 42 kilométer program jelképes stafétáját a tavalyi teljesítő Rippel Ferenc artistaművész átnyújtotta Kovács Áronnak. Utóbbi a lelki részéről beszélt a futásnak: "Szerettem volna mérhető teljesítményt, vagyis nem regélni, megélni. Valamint cukorbetegként is hajt a bizonyítási vágy." Hozzátette: neki is elképesztő motiváció, hogy rengeteg nő fut az eseményeken.

A MOB-hoz kötődő Rió Klub is részt vesz a versenyen, Barka Emese birkózó és Molnár Péter kajakozó képviselte őket az eseményen. De ha már élsportolók: az olimpiai bajnok kanus, Vajda Attila is ott lesz a SPAR Budapest Maraton® rajtjánál.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a BSI 2015-ben 700 ezer forinttal támogatja a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat gyermekétkeztetési és oktatási centrumának létrehozását. (Ez a 2015-ös futószezon első felében összegyűlt jótékonysági, VIP nevezési díjak összege.) A jelképes csekket Kocsis Árpád nyújtotta át a szervezet képviselőinek, azaz Dr. Goschler Ádámnak, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatójának és Lévay Viktóriának, a Játékszín színművészének, aki a Gyermekrohamkocsi Futónagykövete.




fb share