Jubileum a Hortobágyon - mi történt az elmúlt 10 évben? - 4. rész

Ne lépjetek szöcskére, ne húzzátok meg a bivaly farkát, ne fordítsátok egymás felé a szürke marha szarvait, mert arra nagyon mérgesek ezek! - pontosan ilyen szigorú szavakkal indította útjára Péter Attila a 4. E.ON Délibáb futás és gyaloglás mezőnyét 2007 június 30-án. Előtte és utána meg csinálta a hangulatot, ahogy szokta... Valahogy így indult aznap... de lássuk jubileumi sorozatunk negyedik részét!

Noha negyedik éve vártunk egy igazi, poros és rekkenő hőséggel terhelt hortobágyi futásra, ez idén is elmaradt. Minden megvolt hozzá, a nap is szépen sütött, kár, hogy a felhők felett tette mindezt, így aztán mi idelenn a porban nem nagyon láttunk ebből semmit sem. De sebaj: így legalább volt idő minden másra figyelni. Volt, aki 20 éve nem járt a Hortobágyon, pláne azokon a részeken, amiket a Nemzeti Park csak erre az eseményre nyitott meg, s nagyon kíváncsi volt már, mi történt az elmúlt években. Volt, aki futó létére a túrát választotta, hogy szebbnél szebb képeket készítsen - tehette is, hiszen a BSI fotópályázatot is hirdetett az eseményen. Mások pedig 32 éves házassági évfordulójukat ünnepelték ezen a napon, még hozzá úgy, hogy egyikük 16 kilométert gyalogolt, másikuk ugyanannyit futott. Az meg ugye barátok közt is 32, hát még házastársaknál! Szóval volt minden a negyediken.

<<center>> Várták már a rajtot. Egy percre a nap is kisütött...

Így alakult, hogy ezért-e, vagy azért, nem tudni, de végül rekord nagyságú, csaknem 1200 fős tömeg jelent meg a Kilenclyukú Hídnál aznap...

Sokan elirigyelték Attila és versenyigazgatónk csodaszép csikós ruháját, s ők is olyanban futottak - másolták-e, vagy vettek-csentek egyet, azt nem tudni. Mi mindenesetre nem láttunk a csikósbemutató alatt alsónadrágos csikóst, szóval alighanem tisztességes üzlet zajlott a futó és a ruha eredeti gazdája közt. Mások meg érdekes dolgokat csináltak például a rendezői robogó előtt - alighanem húzták kifele a járgányt a sárból, egy azonban biztos: a most már teljes joggal hagyományosnak mondható gulyás- és slambucparti minden eddiginél több embert vonzott a pusztára, hogy két héttel az ország teteje után egy merőben más helyszínen is ünnepeljenek egy nagyot. Sosem lehetett tudni, hogy egy-egy szürke marha csordával szembetalálkozván épp kicsoda néz kicsodát, de az biztos volt, hogy a jámbor állatok is, és a vidám futók is el-elcsodálkoztak egy kis időre, míg elhaladtak egymás mellett.


Megfigyelőink számos helyen elrejtve, különböző helyi állatoknak álcázva jelentették az eseményeket, nem is sejtenétek, hány helyről. Innen tudtuk meg, hogy hiába volt a tikkasztó meleget előrejelző hírek hada, a futók, gyaloglók, és az ebben az évben először rajthoz álló 16 kilométeres teljesítménytúrázók mindössze a terep adta furcsaságokkal kellett, hogy megküzdjenek. És ezt meg is tették hősiesen.


Elsőként a teljesítménytúrázók vágtak neki a Nemzeti Park területén kijelölt 16 kilométeres távnak. Családok, baráti társaságok és nordic walkingosok egyaránt vállalkoztak rá, hogy végigmennek a túraútvonalon, és közben megismerkednek a Hortobágy szépségével, megcsodálják a páratlan élő- és növényvilágot. Mind a 6 kilométeres, mind a 16 kilométeres távot teljesítő futók, mind a gyaloglók később, 14 órakor startoltak a Pásztor-szoborcsoport előtti térről, hogy aztán szűk fél óra elteltével a közönség éljenzése közepette megérkezzen az első versenyző, majd sorban a többi is.


A 6 kilométeres távon Kovács István, az Oxigen versenyzője ért elsőként célba. "Nagyon jól éreztem magam a versenyen. Először futottam a Délibábon, így kíváncsian vártam, hogy milyen lesz. Az elején megvártam, míg a profik elfutnak, onnantól kezdve már csak arra figyeltem, hogy a húzódásom ki ne újuljon." Másodikként a mezőkövesdi Póta Tamás futott át a célkapun, míg Zelei Zsolt, az OXIGÉN versenyzője lett a harmadik.

A hölgyek 6 kilométeres versenyében a balmazújvárosi Tóth Eszter diadalmaskodott. "Megpróbáltam kihozni magamból a maximumot, igyekeztem a dobogóra kerülni, és ez sikerült. Tavaly is részt vettem már a Délibáb Futáson, akkor is nagyon jól éreztem magam, emiatt döntöttem úgy, hogy idén is megpróbálom." - nyilatkozta a győztes a verseny után. Tóth mellett a Budaörsi DSE futója, Panyi Gabriella és a pusztaszabolcsi Mihalekné Bartók Mária állhatott fel a dobogóra.

A 16 kilométeres verseny abszolút győztese a debreceni Nagy Ádám (54:25) lett. A fiatal futó a verseny után a következőket mondta: "Dobogós helyen szerettem volna végezni a Délibábon, és boldog vagyok, hogy végül sikerült győznöm. Jövőre is biztosan indulok a versenyen, addig pedig célom, hogy minél jobb eredményeket érjek el az őszi szezon versenyein." Nagy mögött Beda Szabolcs, a BHSE versenyzője ért célba, míg a harmadik helyet Erős Gábor, az UNIQUA Team - Miskolc sportolója szerezte meg.

A hölgyeknél a Spuri SC triatlonistája, Halász Annamária hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. "Triatlonozom, a jövő hétvégén lesz egy középtávú versenyem, úgyhogy a felkészülési időszak végén jöttem el a Délibábra. Nagyon tetszett a verseny, szép a környezet, és örülök, hogy ilyen jó futóidőnk volt. Remélem jövőre is el tudok jönni erre a kellemes hangulatú futásra." Másodikként a debreceni Benkő Ildikó futott be, míg Ocsovainé Gombás Mária, hatvani atléta lett a harmadik helyezett.

Mielőtt nekifognánk a cikksorozat negyedik részét záró 2007-es dobogós eredménylisták böngészésének, nézzétek meg, hogyan látta kameránk és két riporterünk - és hogyan láttátok ti - a 2007-es délibábos Hortobágyot! Ismerős arcokra lehet lelni, ismerős tájakra... igen, akkor még arrafelé vezetett az útvonal. De ki tudja, idén merre fog? Mert a puszta bár mindenhol puszta, mégis mindenhol más és más!

4. E.ON Délibáb Futás
Eredmények
6 km
Férfiak

1. Kovács István (Oxigén Klub) 22:03
2. Póta Tamás (Mezőkövesd) 22:53
3. Zelei Zsolt (Oxigén Klub) 23:22
4. Nagy András 23:38
5. Barta Attila 23:43
6. Sőrés Dávid 23:57

Nők
1. Tóth Eszter (Balmazújváros) 27:41
2. Panyi Gabriella (Budaörsi DSE) 27:48
3. Mihalekné Bartók Mária (Pusztaszabolcsi Szabadidősport) 30:18
4. Hack Zsanett (Nyergesújfalu) 31:08
5. Magyar Ágnes (Tekergők SE) 31:36
6. Wachtler Beáta (Almásfüzitő)

16 km
Férfiak

1. Nagy Ádám (Debrecen) 54:25
2. Beda Szabolcs (BHSE Honvéd) 55:45
3. Erős Gábor (Uniqua Team Miskolc) 55:52
4. Szekeres András (Hunyadi DSE) 57:47
5. Lajtos Márton (Kiskunfélegyháza) 58:05
6. Markovich Péter (Szondi SE) 58:32

Nők
1. Halász Annamária (Spuri SC) 1:04:02
2. Benkő Ildikó (DSC Debrecen) 1:11:36
3. Ocsovainé Gombás Mária (Hatvan) 1:11:45
4. Kemény Ágnes (Soltvadkert) 1:13:22
5. Kovács Mariann (Futanet Futófórum) 1:14:26
6. Rozsnyai Lilla (Győri Triatlon) 1:15:57

fb share