Jubileum a Hortobágyon - mi történt az elmúlt 10 évben? - 6. rész

Szürke és tarka marhák (mitöbb: színesek) egy helyen, ráadásul olyan részén a Hortobágyi Nemzeti Parknak, ahová - ha nem is a madár -, de "közönséges földi halandó" se jár? Ez csak egyet jelenthet: 2009-ben is volt E.On Délibáb Sportnap, ahol ebben az évben először kerékpáros számok is voltak, mindjárt kettő távon is! Lássuk hát!

A hagyományokhoz híven hatodjára gyűltek össze a futók, gyaloglók - és most már a kerékpárosok is - a korábbihoz képest megváltozott helyszínen, de ugyanúgy a Hortobágyon, hogy elbúcsúztassák a 2009-es tavaszi futószezont. Ebben az évben a mintegy 1600 sportoló a Mátai Ménes bemutató lovas pályáján gyülekezett, innen vágtak neki a résztvevők a különböző távoknak.

Ha eddig egy-egy alkalom borongós, napos, szeles vagy hűvös volt, akkor a mostani eseményen mindezt egyszerre kapták a fejükre a résztvevők, de ez senkit nem akadályozott meg abban, hogy jól érezze magát. A résztvevők kánikulában, verőfényes napsütésben, heves szélben és egy kis esőben is részesültek. Mindeközben a sportolók sportoltak, a nézők, barátok, családtagok pedig pusztán csak jól érezték magukat. Annál is inkább, mert a csikósok hihetetlen mód kitettek magukért, bemutatták, amit a világon kevesen tudnak: hogyan kell egy lóval tolatni, a lovat leültetni, lefektetni, s eldicsekedtek avval, hogy az ő lovaik bizony nem ijednek meg a karikás ostor fülsiketítő pattogásaitól sem.

(Ne ijedj meg, a képek bizony mozognak, s a ló is tényleg hátrafele araszol!) Get Adobe Flash player

Először a bringások indultak el a maguk választott távjukra, ami 56,8 kilométer volt, vagy "csak" 28,5. Nem tűnt nehéznek a sík terepen való tekerés, mégis akadtak nehézségek: ki szürke marhák közé keveredett, ki pedig kutyák elől menekült. De nem mondhatni, hogy a Hortobágyon az ilyesmi túlontúl ritkaságszámba menne. A menekülő bringás így legalább hamarabb beért, ami külön jó volt neki, hiszen a délutáni félmaratonig így több ideje maradt pihenni.

A bringások után indultak vándorútjukra a gyaloglók, az ő távjuk kicsivel kevesebb volt, mint 23 kilométer.Azt leszámítva, hogy az ő útjuk tartott a legtovább, mégis ők jártak a legjobban. Hiszen bármikor meg-megállhattak, hogy megcsodálják az új útvonalat, a csodálatos élővilágot - nomeg persze ők voltak azok, akik egyszerre kaptak egy jó adagot a kánikulából, de a lassabbak az esőből is, ami elől, lássuk be, egy pusztán nehéz bárhová is behúzódni. De a tó látványa többek közt, s a sok sárga tavi rózsa, az énekes- és vízimadarak, úgy véljük, mindenkit mindenért kárpótoltak.

Délután kettőkor versenyigazgatónk lövésére a futás vette át a főszerepet. A résztvevők nagy része, 1300 ember e sportág mellett voksolt. Ők három távon indulhattak, 7,8 km, 13,7 km, és 21,5 km volt a repertoárban (utóbbi a Félmaraton Mánia nyári állomásának is számított). Természetesen a futótávok útvonala sem szűkölködött látnivalókban, és a futók sem mindennapi látványt nyújtottak a pusztában futócipőjük felvert porával, amit a fel-feltámadó szél csak fokozott. Innen adódhatott riporterünknek is az ihlet a film felvezető szavaihoz, amivel a cikk is indult: nem lehetett biztos benne senki, hogy ki csodálkozik rá jobban a másikra: az állatok az arrafelé ritkaságszámba menő emberekre, vagy viszont.

Persze a por hamar elült, hiszen nem sokkal a rajt után szinte azonnal frissítő égi zuhanyt kaptak a nyakukba a futók, de ők ennek igazából csak örültek, mert a hőmérő higanyszála messze 30 fok felett tanyázott ekkorra már. Volt tehát a leghosszabb táv futóinak minden: kánikula, utána szeles ősz, majd esős tavasz, végül újra nyár, mire a célkapun átfutottak. De miért is legyen mindig minden olyan monoton, nem?

Lássuk, hogy mit sikerült megörökíteni kameránkkal erről a nem mindennapi hétvégéről!

Ha további érdekes videókra vagy kíváncsi arról, hogy hogyan látták az eseményt a különböző televíziók, kattints ide: ezen az oldalon gyűjtöttük össze a megjelent filmeket.

És mielőtt az aznapi legjobbak listája következne, megmutatjuk, mi az az ász, ami mindent visz a Hortobágyon - hogy ha nem is sportolnál, akkor is érdemes legyen eljönni... Sejted, ugye? Hát a gulyás- és slambucparti!

Eredmények


7,8 km
Férfiak

1. Tóth Rudolf (KSI SE) 28:39
2. Gyurászik László (Gyúró-team SE) 30:55
3. Lajos József (Gyúró-team SE) 33:11

Nők

1. Szabó Márta (Kecskemét) 39:57
2. Kiss Mirella (Polythlon) 42:15
3. Varga Krisztina (Hajdúböszörmény) 42:44

13,7 km
Férfiak

1. Harsányi Tamás (Nyékládháza) 50:36
2. Kovács István (Budapest) 52:02
3. Heszler Attila (Gyúró-team SE) 52:33

Nők

1. Fuchs Renáta (FTC) 56:13
2. Szabó Andrea (Vasas-Humansoft) 57:26
3. Borhiné Tokai Erzsébet (Kisújszállás) 58:08

21,5 km
Férfiak

1. Deák Zsombor (Sepsiszentgyörgy) 1:18:28
2. Beda Szabolcs (Bp. Honvéd SE) 1:18:49
3. Szirmai Zoltán (Vasas-Humansoft) 1:20:20

Nők

1. Darázs Angelika (Budapest) 1:34:59
2. Farkas Ágota (Szondi SE) 1:36:58
3. Lárisné Szabó Krisztina (Gördögök SE) 1:38:27

fb share