Jubileum a Hortobágyon - mi történt az elmúlt 10 évben? - 9. rész

Nem volt egyszerű a szervezők dolga a tavalyi, sorban már a 9. E.ON Délibáb Sportfesztivál előkészületei közt, mert a fátyolfelhők mögül alattomosan sütő nap mindenkit megégetett, s emellett a széllel is meg kellett küzdeni. Egyszer talán azt is elmeséljük, este milyen bulival ünnepeltük meg, hogy végül mégiscsak felkerült minden molinó és tábla - de nem most. Most a másnapi Sportfesztiválról lesz szó.

Legyen elég annyi, hogy reggel mindannyian ott sorakoztak a rendezők a Mátai Ménes bemutatópályályán, s nagy izgalommal lesték, éjjel mit hova fújt a szél. És hogy még jobb legyen a dolog, a nap elől is eltűntek a fátyolfelhők, így az égi tűzgömb is teljes erejével tudta végre szórni a sugarait futóra, bámészkodóra, lóra egyaránt. Így sikerült kitalálnunk, hogy alighanem a magasnyomású mósóberendezés, ha elég messziről irányítjuk a futók felé, akkor éppen annyira áztatja őket lucskosra... amennyi a következő 10 méter alatt megszárad. De ne szaladjunk előre.

Ja, és előre megmondjuk:

14 ország képviseletében (Ausztrália, Kanada, Japán, Spanyolország, Németország, Norvégia, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Finnország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Magyarország) 1600 nevező jelent meg a pályán, ahol a délutáni órákban több mint 30 fokos kánikulában izzadt a tömeg - a szél tegnap a jelenlétével, ezen a napon a hiányával bosszantott mindenkit. A hangulat ennek ellenére vagy ezzel együtt is hamisítatlan pusztai és valódi sportfesztiváli volt, bár sokan nagyon, de nagyon rosszul viselték a meleget...

Persze akadt, aki nem csak, hogy feketébe, de még kamerába is öltözött...

Már reggel 28 fok körül alakult a hőmérséklet. A bringások így viszonylag még kellemes időjárási viszonyok között rajtoltak. Ugye, a szélről mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy jelentősen befolyásolta volna, hogy ne mondjam zavarta volna a versenyt. Maximum az oldalt álló bringások alkották a mezőny szélét... Node a szélről ennyi elég is. Sorban rajtoltak a bringások (Mountain Maraton hosszú és rövid táv, bringatúrások), aztán a gyaloglók, túrázók, délután pedig a futók: 7, 14 vagy 21 kilométerre. Ők tudták, mire vállalkoznak, hiszen sokuk nem előszür próbálkozott már meg evvel a dologgal.
Erre kár is több szót vesztegetni, minden és mindenki ment a maga útján.

A kerékpárosok szokás szerint olyan helyekre is bemehettek, ahol addig nem járhattak, maximum az előző évek Délibábjain - hiszen hagyományosan a nagyközönség számára csak ezen az eseményen nyitnak meg bizonyos utakat, ösvényeket. De különleges nap ide vagy oda - bizony a lovaknak akkor is előnyük volt, mintha csak vonatok, vagy más, hasonló kereszt irányban közlekedő vasúti járművek lettek volna.

Másik helyi sajátosság volt, amit kizárólag a BSI-nek köszönhető volt, hogy az amúgy gyér növényzet, s a még gyérebb virágos területek beporzását most a bringások vállalták magukra. Hogy mennyi sikerrel, azt magatok is láthatjátok: mekkora erdőségek nőttek tavaly óta a Hortobágyra!

A helyiek meg csak néztek...
Csak néztek...
Csak néztek...
(Azért írom háromszor, mert hárman voltak)
Hogy ebben a marha melegben mit akarunk.
A napon, ráadásul!
És még futunk is!
Bár ők se panaszkodjanak a hosszú hacukájukban, nem igaz?
De.
Igaz.

Máskor viszont...
tényleg elmondhattuk, hogy a kutyát sem érdekelte, hogy futunk.
Vagy hogy bármit csinálunk.
Hogy egyáltalán vagyunk.
Biztos gondolkodtak azon, hogy mi is a nyelvünkkel hűtjük-e magunkat.
A bácsi meg a fotóst nézte. Vagy nem.
Oké, látszik, hogy nem a kamera felé néz, de mi van, ha ott is volt egy fotós? Na ugye.

Eme állat arcán meg tükröződik a kérdés maga: És még én vagyok az állat?

Nos, szóval az esemény zajlott, s a melegben senkinek eszébe nem jutott, hogy vihar közeleg majd, így aztán muszáj volt vízhűtést alkalmazni, ha nem akartak a bringások, gyaloglók, futók odaszáradni a puszta közepébe - az akkor harminckilenc éves Nemzeti Park a negyvenéves jubileumra idén egész pofás leletekkel szolgált volna... De nem így történt, hiszen ahol nincs víz, oda vinni kell, így aztán vittünk is. És futotta mindenre, úgy öntöttük, mintha egyenest a Csendes-Óceánt vezettük volna a hortobágyi lapályba, pedig nem, csak volt sok vödrünk.

Persze, ha a közben elkészült gulyás meg slambuc híre eljutott volna a kékruhás segítőkhöz, lehet, hogy őrült módjára rohantak volna inkább valami árnyékba egy jót enni, de valójában nem hisszük ezt, hiszen évek óta áldozatos munkával osztják a vizet, frissítőt, mosolyognak őszintén, szívből - nélkülük nem volna egy esemény sem az igazi.

A szurkoló tömeg, a hozzátartozók pedig közben ehettek, ihattak, bulizhattak, már aki nem égett szénné a napon. A Mátai Ménes lovasbemutatója után sok ember állát kellett összeszedegetni a fűből, de megérte végig nézni. aztán lassan elkezdett beborulni, s újra feltámadt a szél. Úgy tűnik, hogy csak minket tisztelt meg a nyár abban a pár napban, hogy elkápráztasson bennünket erejével - vagy csak kíváncsi volt a lovasokra!


Úgy hagytuk ott a Hortobágyot, hogy lélekben már is a Velencei-tónál voltunk - az egy hónappal későbbi rendezvényünkön. De addig volt még egy egész hónapunk a pihenésre - és egy évünk a jubileumi tizedikig, ami a jövő héten jön. Reméljük, ott lesztek, s legalább ilyen élvezettel integettek majd, mint tavalyi túrázónk, aki mintha a mostani olvasónak üzenné: jövőre, veled, ugyanitt!

És akkor a végére az elmaradhatatlan dicsőségfal: EREDMÉNYEK

Félmaraton Férfiak
1. Beda Szabolcs (ELTE Sashegy) 1:17:55
2. Pelsőczy Attila (TFSE) 1:19.45
3. Filip Krisztián (HASE) 1:20:13

Nők
1. Darázs Angelika (Budapest) 1:32:46
2. Fábri Andrea (Vitalitás SE) 1:35:03
3. Szabó Krisztina (Szolnoki Honvéd SE) 1:37:07

14 km
Férfiak 1. Komócsin Balázs (DSE Szentendre) 54:11
2. Balogh Tibor (DEAC) 54:36
3. 3.Bódis Tamás (Szolnoki Honvéd SE) 59.24

Nők
1. Tóth Eszter (TFSE) 58:19
2. Gulyás Vera (Debrecen) 1:06:26
3. Kazainé Bodnár Szilvia (Emőd) 1:07:04

7 km Férfiak
1. Szabó Sándor (Gyulai AC) 23:36 2. Urbán Máté (Lőrinc 2000) 24:39 3. Kovács István (Békéscsabai AC) 25:21 Nők 1. Kodzsagopov Zsaklin (PVSK) 29:15 2.Varga Krisztina (Hajdúböszörmény) HTE 30:14 3. Kádas Simona (Nagyvárad) 31:23

Mountain Bike Maraton, 54,2 kilométer
Férfiak
1. Panyi János Gábor (Herceghalom) Meditech SC 1:41:12
2. Sersli Sándor (Beguson-Kelly Team) 1:41:50
3. Schmera Roland (Budapest) 1:41:52
Nők
1. Szabó Kati (Gyöngyös, Gyötri SC), 2:11:03
2. Szabó Katalin (Electrolux, Jászberény) 2:22:53
3. Miskey Tünde (Gödöllő) 2:42:53

Mountain Bike Maraton, 33,8 kilométer
Férfiak
1. Farkas József (Nyíregyháza) 1:06:27
2. Somlai András (Berguso Kellys Team) 1:08:03
3. Kiss Attila (Debrecen) 1:08:04
Nők 1. Scherk Tímea (Berguson-Kellys Team) 1:13:16 2. Panyi Gabriella (Herceghalom) Meditech SC 1:21:45 3. Góg Aranka (Kerekegyháza), 1:25:04

fb share