Vargáék várva várt vasárnapi váltásai

A maga nemében lehet, hogy magyar csúcs az, amire a hat Varga készül a 20. K&H olimpiai maratoni váltójában. Alakuljon bárhogyan is a verseny, nekik örökre emlékezetes marad, mivel a családban ezen a vasárnap a futó Vargák lesznek többen és nem a szurkolók. A tíz testvér 2/3-a ott lesz a rajtnál!

A csapat tagjai: Zsolt (40 éves), Mihály (30 éves), Miklós (27 éves), Zsóka (20 éves), Megyer és Zsanna (15 évesek, a család legfiatalabbjai, ikrek). A család többi tagja közül még ketten vannak, akik néha-néha futnak, de 'legidősebb öcsém térde az elmúlt évben sajnos tönkrement és így "csak" egy csapattal tudtunk indulni - mondja Miklós, a csapat kapitánya.

Annak idején Zsolt kezdte el futást és szépen lassan sorra "megfertőzték" egymást a testvérek.

Tizenéves koromban bátyám első maratonján még szurkolóként szerettem bele a futásba - idézi fel Miklós. - A versenyzést pont ezen a rendezvényen, a K&H maratonon kezdtem, még 2002-ben. Ezt követően szinte Zsolttal minden évben indultunk a K&H váltón, ketten mindig együtt, hébe-hóba egy-egy családtaggal kibővítve a maraton, vagy félmaraton váltót.

Az idei ez az első alkalom, hogy a váltó csak a családból állt össze. Ennek szervezése korántsem volt egyszerű, de idén végre sikerült összehozni a Varga FutóTeamet! Hogy hogyan tudtam rávenni őket? Szerencsére nagyon nem kellett noszogatni senkit (remélem még nem felejtették el, hogy vasárnap már futunk). Befizettem előre az egész társaságot, így bejezett tényként kellett kezelniük a nevezést, kifogásoknak nem maradt értelme.

Hogy készültek a vasárnapra?

Általában mindenki egyénileg készül, mindenki más tempót diktál magának, ki zenével ki anélkül szeret, így jobb is, ha nem zavarjuk egymást futás közben, de sokszor együtt indulunk Margitszigeti kört/köröket futni, majd mindenki ereje alapján teljesít, és a végén bevárjuk egymást. A lányok általában együtt futnak (Zsanna, Zsóka). Akadnak olyanok is, mint Zsolt és Mihály, akik biciklizéssel egészítik ki a futóadagokat.

Mi a vasárnapi célkitűzés?

Elsősorban az, hogy jól érezzük magunkat, mindenki aki eddig még nem is futott olyan intenzíven, még jobban "érezze meg" és szeresse meg a futást, illetve a legfőbb célunk az, hogy ezt követően minden évben együtt induljunk, akár az idén kimaradt testvéreket is bevonva és akár több Varga csapatot indulva.

A lényeg, hogy mindenki a saját tempója szerint fusson, és ne szenvedésként élje meg a versenyt. A csapat fele már "rutinos" futónak számít, de a másik felének ez a váltó lesz első leghosszabb távja, reméljük azért 4 órán belül sikerül teljesítenünk a távot.

Kinek mit ad a futás és mivel ajánlják másoknak, a családon kívül?

Legtöbbünknek szerelme a futás, ami főleg kikapcsolódást, lazítást jelent a mindennapi gondok, bajok elhessegetésére. Illetve természetesen a sportos, egészséges életmód erősítése. Mi főleg magunkért futunk, magunknak csináljuk, nem erőltetünk senkire semmit, maximum egymást szoktuk cukkolni, hogy többet kéne futni. Azt örömmel vesszük, ha pozitív hatással vagyunk másokra is és még boldogabbak, ha ezzel motiválhatunk bárkit is, hogy elkötelezze magát a futás iránt. Mivel imádunk futni, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy vágjon bele, sosem késő elkezdeni, akár egy váltón, vagy rövidebb távon (a busz utáni futások nem számítanak futásnak!).

Milyen versenynek tartják a K&H váltót?

Számunkra az indulás már kötelező programmá vált, és reméljük így marad a jövőben is. Kicsit fura lesz, hogy annyi év után most először teljesen máshol lesz a K&H váltó. Őszintén szólva hiányozni is fog a Kossuth téri zsivaj, a parlament előtt bemelegítése, több ezer ember készülődése, de reméljük (sőt biztosak vagyunk benne), hogy ahogy minden évben, idén is ugyanolyan jó lesz a szervezés és főként azt, hogy megint sokan eljönnek és részt vesznek ezen az ünnepen.

Mi, a Vargák már biztosan ott leszünk!

fb share