Fügi Andrea: Hogyan bírnám a napi robotot sport nélkül?

A győri Fügi Andrea arra készül, hogy a 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton keretében átlépje az idei évre tervezett 100 lefutott versenykilométert.

- Indultál már párosban is a Balaton Maratonon, most mégis egyéniben állsz rajthoz. Miért?

- Egyéniben már megcsináltam kétszer a maratoni távot, a párommal, Bödi Sándorral szintén kétszer a párost. Idén azért választottuk az egyénit, mert így mind a kettőnknek meglesz a 100 kilométer versenytávunk. A Nike Budapest Félmaratonon nem tudtunk elindulni, mert akkor épp Porecben voltunk egy 5 kilométeres úszóversenyen, úgyhogy kihasználjuk a szezonzárót, hogy teljesítsük a 100 év, 100 kilométer akciót.

- A sport hozott össze titeket?

- Amikor az Olimpiai Ötpróba kezdődött, akkor kezdtem el futni komolyabban. Nagyon megszerettem a triatlont, és ahhoz futás kell, aztán annyira belejöttem, hogy ez kitart a mai napig is. Sándorral 2006-ban ismerkedtünk meg, és a sport kapcsán talált meg engem az interneten. Ő is szerette a sportot, de maximum átúszta a Balatont néhányszor, de most már együtt megyünk mindenhova, azóta nagyon élvezi a futást is. Sőt, az idei triatlon-világbajnokságon is részt vettünk De nem csak őt "fertőztem" meg. A lányom néha felhív este 11-kor, hogy menjünk el futni, ilyenkor mondom neki, hogy miért ne, sőt néhány versenyre is elkísér, ha van ideje. A fiam annyira nem, de a Balatont már ő is átúszta.

- Lesznek, akik először mennek Siófokra a Balaton Maratonra. Mire hívnád fel a figyelmüket?

- Idén lefutottam az ötödik maratonomat is, ez azért érdekes, mert amikor a legelsőre készültem, akkor találtam ki, hogy nagyon jó felkészülési verseny lesz a Balaton Maraton. Mivel három szakaszra van bontva a verseny, így nem annyira megerőltető, mintha egyszerre kellene lefutni a teljes távot. Azt tapasztaltam, hogy a szombati 14 kilométer ment a legjobban, a délutáni 7 kilométer a legkevésbé, de a másnapi 21 megint jó volt. Fura volt látni, hogy egy aznapi futáson az ember rövidebb távon jobban el tud fáradni. Tehát aki először csinálja, annak azt tudnám tanácsolni, hogy figyeljen oda az elején, ne adjon ki annyi energiát, hogy a nap második részére ne maradjon.

- Vannak elvárásaid magaddal, vagy a versennyel kapcsolatban?

- Túl sokat nem tudtam edzeni, mert nagyon sokat kell dolgoznom sajnos. Elsősorban azt várom, hogy megcsináljam, szerintem menni fog. Azért azt is figyelem, hogy az időeredmény jobb legyen, mint az előző. Akkor sem leszek szomorú, ha nem úgy jön össze; az a lényeg, hogy jól érezzem magam és egészséges legyek. Ez rendkívül fontos: az összes kollégám irigykedik, hogy hogyan bírom a strapát, és kérdezik, hogy tudok emellett futni. Ilyenkor visszakérdezek: az összes többit hogyan tudnám csinálni a sport nélkül. Akkor elámulnak, hogy jé, tényleg.



fb share