Hódmezővásárhelyről a Balaton Maratonra

Vetró Béla hódmezővásárhelyi maratonista, aki nem először vesz részt Balaton Maratonon. Indult már párosban, félmaratonon, most az a terve, hogy 3 óra körüli eredményt érjen el a szétbontott maratoni távon.

- Régebben úsztál, most futsz. Hogyan történt a váltás?

- Egy barátom "fertőzött" meg a futással. Én akkoriban Balaton-átúszásokra jártam, ő meg futni. Nagyon rá akart beszélni, hogy járjak vele inkább. Abban egyeztünk meg, ha ő eljön átúszni a Balatont, akkor én elmegyek vele egy futóversenyre. Nyáron felkészültünk az úszásra, rá egy hónapra elmentünk a Nike Budapest Félmaratonra, és még egy hónap elteltével már le is futottam életem első maratonját. Így szerettem meg a futást, aminek azóta is rabja vagyok. Minden évben futok két-három maratont.

- Mit érdemes tudni a hódmezővásárhelyi futóéletről?

- A városban nem sűrűn vannak versenyek, itt nálunk inkább a tájfutásnak van múltja. Országos szintű tájfutó versenyeket szoktak rendezni, majd minden évben. Én viszont erre a betonos futásra kattantam rá, sajnos Hódmezővásárhelyen ilyenek nemigen szoktak lenni. Szeged a legközelebbi hely, ahol vannak versenyek, de azok nekem nagyon rövid távok, maximum 3-4 kilométeresek. De szoktam látni Vásárhelyen is kocogókat, sőt egyre többet, jó érzés látni, hogy esténként futogatnak. Egyre többen járnak félmaratonra, azt észrevettem. A helyi futóéletet az is feldobja, hogy van egy testvérvárosunk Hollandiában, Harlemmermeer, a jó kapcsolat megvan már évek óta. Ők a vásárhelyi futókat vendégül szokták látni egy hosszabb hétvégére, ahol versenyeznek, s az egészet összekötik egy kis városnézéssel.

- Jön a tél, nem tartasz a hidegtől?

- Szeretek télen is edzeni, mert szoktam mindig tavaszi maratonra készülni, úgyhogy novembertől-februárig sem állok le. Általában tavasszal szoktak a jobb maratonjaim lenni, talán azért, mert télen jobban rá tudom szánni magam, vagy nagyobb az elszántság bennem. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a nyári hónapokban meg vissza szoktam esni, gondolom, ez is típusfüggő dolog lehet.

- Miben más számodra a 7. Intersport Balaton Maraton és Félmaraton, mint egy másik verseny?

Abban különleges, hogy két napig tart, szóval nem az van, hogy összecsomagolunk futás után, aztán hazamegyünk. Itt mégis több idő van a korábbról ismert futó barátokkal beszélgetni, akikkel talán egy szimpla versenyen nincs mindig alkalom. Vásárhelyről is megyünk biztos vagy tízen-húszan, akikkel érdekes módon év közben kevésbé van mód találkozni. Megvan a körítése az eredményhirdetésnek, amin szeretek ott lenni, mert látok olyan versenyzőket, akik az élmezőnybe tartoznak, köztük akár hódmezővásárhelyieket is. Vagy például az nagyon megható volt egy ilyen alkalommal, amikor a legidősebb indulót, Csamangó Feri bácsit olyan hosszan ünnepelték a dobogón, és mondta, hogy 10 év múlva is szeretne itt lenni 95 évesen.



fb share