Jubileum a jubileumban

15. Nike Budapest Félmaratonjára készül a vasárnapi, jubileumi Nike Budapest Nemzetközi Félmaratonon Soós Péter, az Unix Sport ultrafutója, aki ezúttal nem egyéni csúcsra tör, helyette barátnőjével együtt szeretné lefutni a 21 kilométeres távot. A székesfehérvári futó szerint ez a verseny sem lesz könnyed kocogás, ugyanis a fiatal hölgy remek formában van, s készülnek a SPAR Budapest Maratonra is.

- 1995 óta folyamatosan részt veszel a Budapest Félmaratonon. Mi az oka ennek a páratlan sorozatnak?

- Ez az egyetlen olyan verseny, amelyen újrakezdésem óta mindig rajthoz állok megszakítás nélkül. Pedig időnként szeretem váltogatni a megmérettetéseket: hol a táv, hol a helyszín cserélődik. Egyedül a Nike Budapest Félmaraton örök. 1995-ben kezdtem el futni, kiskoromban atletizáltam és öttusáztam, így viszonylag hamar feltornáztam magam a 21 kilométeres szintre, és már első alkalommal annyira megfogott a verseny hangulata, a szervezés színvonala és Budapest szépsége, hogy ragaszkodom a nevezésemhez. Természetesen azt is el kell ismernem, szerencsés vagyok, sosem szólt közbe a munka vagy egy komolyabb sérülés.

- Mire emlékszel vissza legszívesebben az elmúlt évekből?

- Számtalan olyan pillanat van, amit örömmel idézek fel magamban. Az első befutóm a mai napig felejthetetlen emlék, de úgy általában már a rajt minden alkalommal igazi élményt jelent számomra. Még 15 év után is hatással van rám a start előtti egy-két perc: emelkedik a pulzusom, érzem a szurkolók és a szervezők szeretetét, a futóbarátok biztató pillantásait. És mikor a végén az érmet az ember nyakába akasztják, az is hihetetlenül jó dolog. Kezdő futóként megszerettem a Nike Budapest Félmaratont, és az elmúlt másfél évtizedben mindig volt valami új, ami ezt az érzést tovább erősítette.

- Milyen célokkal vágsz neki a jubileumi félmaratonodnak?

- Bár jó formában vagyok, ezúttal nem az egyéni csúcsom (1:34 körüli idő) szeretném megdönteni. Élvezni szeretném a 15. félmaratonomat a Városligetben, és nem utolsó sorban barátnőmet is kísérni fogom. Fél éve kezdte a futást, és ez lesz élete első 21 kilométeres versenye. Nem féltem, most hétvégén a velencei-tavi versenyen a harmadik helyezést szerezte meg a nők között, és terveink között szerepel, hogy még most ősszel együtt elindulunk a SPAR Budapest Maratonon is.

- Hogy érzed, 2015-ben huszadik alkalommal köszönhetünk a Városligetben?

- Kívánom, hogy a szervezők továbbra is életben tudják tartani ezt a versenyt, számomra pedig nem kérdés, hogy meglesz az újabb jubileum. Attól függetlenül, hogy az utolsó három évben az ultrafutás felé vettem az irányt, a Nike Budapest Félmaratont továbbra is kihagyhatatlannak érzem.



fb share