Agócs Erika: Vétek lenne kihagyni a Nike Budapest Félmaratont

Kín volt számomra ez a két hét, már alig várom, hogy ismét futhassak - mondta Agócs Erika, akinek alig néhány napja vették ki térdéből a varratokat. Az egerszalóki három gyermekes anyuka szerint vétek lenne kihagyni a 25. Nike Budapest Nemzetközi Félmaratont, így szeptember 5-én mindenképpen ott lesz a Városligetben.

- 2000-ben kezdtél el futni, de már az első évben teljesítetted a félmaratoni és a maratoni távot. Miképp sikerült ilyen gyorsan eljutni a 42 kilométerig?

- Három gyerekes anyukaként is szerves része volt életemnek a sport. Korábban sem teltek el mozgás nélkül a napok, de valahogy a futás nem tartozott a kedvenceim közé. A picik azonban kényszerpályára állítottak, kézenfekvő volt egy egyszerűbb, a gyerekek napirendjéhez jól passzolható sportágra váltanom. Így esett a választásom a futásra, és egyáltalán nem bántam meg. Bármikor beszélhetek róla, egyszerűen vigyorgok az örömtől. Ahogy most is! A maraton remek időzítésnek köszönhetően valósult meg: egy egri versenyen részt vett Monspart Sarolta is, aki később a biztató szavak mellé edzéstervet is küldött. Fejembe vettem, hogy ha törik, ha szakad, megcsinálom.

- Idén a jubileumi Nike Budapest Félmaratonon veszel részt. Milyen felkészüléssel a hátad mögött állsz rajthoz szeptember 5-én?

- Hullámzó évet hagytam eddig magam mögött. A gerincsérvem után sikerült felépülnöm, de egy kisebb baleset két hétre ismét visszavetett. Esőben futottam, mikor egy fahídon megcsúsztam és a térdem csúnyán széthasadt. A főorvos éppen a napokban szedte ki a varratokat, és azzal engedett utamra, hogy guggolni nem szabad, de óvatosan elkezdhetek futni. Már sétálok egy keveset, de majd lassan kocogásra váltok. Egyébként februárban kezdődött a felkészülés, és a sérülés ellenére jó formában érzem magam, 5:30-as ezrekre számítok. És ha minden jól megy, jövőre jöhet ismét a maraton.

- Hogyan viseli a család a sok futóversenyt, a sportbaleseteket és a sok edzést?

- Remekül! A férjemet is sikerült rávennem, azóta heti háromszor velem tart az edzésekre, a nagyobbik lányom RSG-zik, a kisebbik pedig éppen bokszol. Férjemmel együtt megyünk a versenyre, ő egyelőre még nem mer indulni ilyen hosszú távon, de a verseny hangulatát ismerve el fogja kapni a hév, s hamarosan ő is a rajtvonalon fogja találni magát.

- Miért, ennyire magával ragadó az élmény?

- Hihetetlen hangulata van a Nike Budapest Félmaratonnak, és bár a család óv attól, hogy betonon fussak, véleményem szerint vétek kihagyni ezt a versenyt. A rajt előtti dobszólók úgy felpörgetnek, hogy szinte egyszerre dobban velük a szívünk. Egyébként is a személyiségem részévé vált a futás, hiszen ez a sportág egyszerre jelent számomra szabadságot, örömöt és pihenést.

fb share