Doppingon kapták Jeptoo-t, a díjátadó is elmaradt

A kiemelt maratonfutó viadalokat összefogó szervezet elhalasztotta a vasárnapra tervezett szezonzáró díjátadó ünnepségét, miután kiderült: az összetett győztes kenyai versenyzőnő doppingolt.

A World Marathon Majors elnevezésű sorozat szervezői pénteken jelentették be, hogy nem tartják meg a ceremóniát, mivel Rita Jeptoo pozitív mintát szolgáltatott azon a versenyen kívüli vizsgálaton, amelyet még szeptemberben, a Chicago Marathon előtt végeztek el. A kontrollt követően a 33 éves kenyai címét megvédve diadalmaskodott az amerikai rendezvényen.

"Egyetlen sportoló sem kaphatja meg a sorozat versenyének győztesét megillető címet, ha megsérti a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF doppingellenes szabályait" - indokolta az ünnepség elhalasztását a szervezet, amely nem közölte, hogy Jeptoo lebukását milyen tiltott szer használata okozta. A kenyai atlétikai szövetség tudomása szerint a maratonista szervezetében EPO nyomait mutatta ki az analízis.

Rita Jeptoo, aki az utóbbi két Boston Marathont is megnyerte, vasárnap New Yorkban mint az idei széria győztese vehette volna át az első helyért neki járó 500 ezer dolláros pénzdíjat.

Forrás: Edzésonline

fb share