Nyolc magyar atléta a Top 30-ban

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség nyilvánosságra hozta a 2014-es versenyszezon év végi, előzetes világranglistáját. A legjobbakat felvonultató IAAF Top 30-ra nyolc magyar atléta került fel.
A nemzetközi elit a legnagyobb nevekből áll: olimpiai,- világ,- és Európa-bajnokok sora jelenti 2014-ben is a "sportok királynőjének krémjét". A ranglisták mutatják , hogy az élvonalban szereplő magyar versenyzők jelentős teljesítményekkel vívták ki előkelő pozícióikat.

A kalapácsvető olimpiai-, és kétszeres Európa-bajnok, Zürichben címét megvédő Pars Krisztián 82,69 m-es eredményével (akkor a világ idei legjobbját jelentette) a 2. helyen található. A lista élén a lengyel Pawel Fajdek (83,49 m) áll.

Az EB-n, a súlylökés fináléjában 19,04 méterrel országos csúcsot lökő bronzérmes Márton Anita a 8. helyen zárta az évet. A sort az új-zélandi világklasszis, Valerie Adams (20,59 m) vezeti. Európai viszonylatban Márton Anita "dobogós", hiszen a kontinensről mindössze ketten, a német Christina Schwanitz és az orosz Evgeniia Kolodko előzi meg.

A parádés szezont produkáló Baji Balázs - igencsak illusztris társaságban - a világ 19. legjobb 110 m gátasa (Európában 5.!). A zürichi EB 4. helyezettje 13,29-es idejével olyan nagyságok között zárja az évet, mint az amerikai olimpiai bajnok Aries Merritt és az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Jason Richardson, vagy a kubai Dayron Robles - aki szintén ötkarikás aranyérmes. A 110 m gátfutóknál Hansle Parchment/Jamaika áll az élen, 12,94-gyel.

Krizsán Xénia és Zsivoczky-Farkas Györgyi, az idei zürichi Európa-bajnokságon 9. és 10. helyet szerző két hétpróbázó hölgy is tagja a legjobbak társaságának. Krizsán Xénia a június elején Götzisben elért 6317 pontos egyéni csúcsával a 12., míg Zsivoczky-Farkas Györgyi 6180 ponttal a 21. (Európában 10. és 16. helyen áll a két magyar összetett versenyző).

A tavalyi moszkvai VB-n nyolcadik. Orbán Éva idén 72,49 m-ig jutott (a Téli Dobó EK-n érte el), amely eredmény a világranglista 14. helyére (Európában a 7.) kvalifikálta a versenyszámi kiválóságát. A névsort a 79,58 m-rel lengyel Anita Wlodarczyk vezeti.

A júliusi Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon visszatért diszkoszvető, Kővágó Zoltán a Linzben dobott 65,82 m-es eredményével az IAAF ranglistáján a 15. (Európában 11.), az élen itt is lengyel atléta, Piotr Malachowski áll, a májusi 69,28 méterrrel.

Az UTE magasugrója, az Egyesült Államokban tanuló Szabó Barbara is befért a top 30-ba/191 cm (holtversenyben 30., Európában 24.). Anna Chicherova/Oroszország vezeti a listát: 201 cm-rel.

Forrás: MASZ

fb share