Olimpia - téli és nyári játékok rendezését is fontolgatja Argentína

Argentína komolyan fontolgatja, hogy a közeljövőben téli és/vagy nyári olimpia rendezését megpályázza – írja hivatalos közleményében az Argentin Olimpiai Bizottság (COA).

Buenos Aires 2018-ban ifjúsági olimpiának ad otthont, és az argentinok úgy vélik, a sikeres rendezéssel további távlatok nyílhatnának meg előttük.

"Gondolkodni kezdtünk azon, hogy a jövőben nyári olimpiára és paralimpiára pályázzunk. A téli olimpia szintén opció a mi gyönyörű Patagóniánkban" – idézi a Fox Sports az argentin bizottság kommünikéjét.

A közleményben olvasható: a COA üdvözli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon szándékát, hogy frissítsen az olimpiai programon, és ehhez megfelelő platformnak tartják az Agenda 2020-at, amelyet decemberben fogadhat el a NOB.

A nemzetközi bizottság alighanem örömmel veszi az érdeklődést a téli játékok iránt, a 2022-es kandidálástól ugyanis többen visszaléptek, a napokban Oslo dobta be a törülközőt, miután a norvég kormány megvonta támogatását.

Argentína sikeres jelentkezés esetén történelmet írna, Dél-Amerikában ugyanis még sohasem rendeztek téli olimpiát. A hagyományos téli időponton viszont alighanem változtatni kellene, a déli féltekén ugyanis június és szeptember között van tél.

Nyári olimpiának 2016-ban ad otthont először a kontinens Rio de Janeiro révén.
Buenos Aires a 2004-es nyári játékokra korábban már bejelentette az igényét, az 1997-es, Athén győzelmét hozó szavazáson azonban csak ötödikként végzett.

Forrás: Edzésonline

fb share