Pistorius olykor sír, öklendezik, verítékezik

A barátnője megölésében bűnösnek talált Oscar Pistoriust "megtört embernek" nevezte a bíróság előtt pszichológusa, a hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó Reeva Steenkamp halálával mindent elvesztett, írja az MTI.

Az atlétát tavaly február óta kezelő Lore Hartzenberg a büntetés kihirdetése előtt ismertette álláspontját a pretoriai testületnek. Pistorius a szeretett nő elvesztése óta már hírnevének, barátainak, anyagi biztonságának és önértékelésének is búcsút mondott. A pszichológus beszélt arról is, hogy páciense találkozóik alkalmával olykor sír, öklendezik, verítékezik és fel-alá járkál. "Volt néhány olyan alkalom, amikor végig sírt, én pedig csak fogtam" - tette hozzá.

A védelem azt szeretné, ha Hartzenberg vallomása elnézőbbé tenné, illetve meggyőzné Thokozile Masipa bírónőt arról, hogy Pistoriust érzelmileg és anyagilag is rendkívül megviselik a történtek, amelyet a bűnbánatot tanúsító paralimpikon balesetnek nevezett. Masipa a múlt hónapban ejtette a szándékos emberölés vádját Pistorius ellen, és gondatlanságból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek.

Gerrie Nel ügyész azonnal bírálta a pszichológusnő szavait, mivel Pistoriusnak valószínűleg lesz még lehetősége arra, hogy életét újból felépítse, hiszen egykori barátnőjével szemben még él.

Az ügyet tárgyaló pretoriai bíróság a héten dönt arról, hogy börtönbe kell-e vonulnia Pistoriusnak, és ha igen, mennyi időre. Kedden és még lehet, hogy szerdán is a vád tanúi tesznek vallomást.

A dél-afrikai törvények értelmében az atléta legfeljebb 15 év börtönt kaphat, legenyhébb esetben pedig felfüggesztett börtönbüntetésre vagy közhasznú munkavégzéssel egybekötött házi őrizetre számíthat.

Az egykor multimilliomos Pistoriusnak el kellett adnia házát és egyéb vagyontárgyait, hogy fedezni tudja perköltségeit. A dél-afrikai média szerint Pistorius teljesen tönkremehet, ha még sokáig kell ügyvédet fizetnie, ami naponta - átszámítva - 1,8 millió forintba kerül.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában lőtte agyon 29 éves barátnőjét, akit betörőnek gondolt. Az ügyész amiatt indítványozta, hogy szándékos emberölés vádjában marasztalják el, mert a pár az incidens előtt összeveszett, és szerinte Pistorius dühromában lőtte le a nőt.

Forrás: Sportgéza

fb share